Edilii de la Petrila au declarat „război” gunoiului din oraș

curat1Veți spune, probabil, că am folosit un termen mult prea dur, RĂZBOI, dar cei care v-ați aflat în orașul Petrila în aceste zile ați putut vedea pe toate „fronturile” din oraș acțiunile demarate de edilii de la Petrila, având ca scop curățenia orașului urmând ca, în final, Petrila să aibă o altă față.

Trebuie să spun că acest „război” nu este împotriva cetățenilor orașului ci, din contră, cu sprijinul lor. Cel mai elocvent exemplu a fost în zona cu cele mai mari probleme din oraș. Zona Cap Linie Petrila din Cartierul 8 Martie.

Aici sunt trei blocuri turn, 26, 27 și 33, unde locuiesc cei mai mulți cetățeni cu, (sau fără), asistență socială. Un fapt care a impresionat până și edilii, veniți dis de dimineață în această zonă, s-a petrecut la blocul 26. Dintr-un total de 120 de familii care locuiesc în acest bloc, trei locatari ai blocului au curățat de gunoaie toată zona din spatele blocului așa încât acum este „lună și bec”, așa cum ne-a spus chiar unul dintre aceștia.

Prezența edililor la fața locului a făcut ca, în foarte scurt timp, toți locatarii de la toate cele trei blocuri să se mobilizeze pentru această acțiune, văzând că în sfârșit cineva îi bagă și pe ei în seamă. Desigur, pădure fără uscături nu există, doar că în această „pădure” nu sunt chiar atât de multe uscături cum se credea.

curat2

Toate părerile locatarilor au fost ascultate de primarul și viceprimarul Petrilei și, împreună, au pus la cale un plan de „bătaie” pentru a schimba fața lucrurilor. „Nu se mai poate tolera ca în acest an, 2017, în orașul Petrila să mai fie astfel de lucruri. Ceea ce ne-a marcat a fost faptul că acești cetățeni au crezut că ei nu sunt băgați în seamă. Nu este chiar așa, trebuie să ști cum să discuți cu ei și iată câtă voință de a îndrepta lucrurile descoperim, împreună cu cetățenii. De asemenea, am transmis adrese societăților de televiziune prin cablu și internet să vină, în cel mai scurt timp, să rezolve problema cablurilor care atârnă pe zidurile exterioare. Nu mai putem tolera aceste lucruri, starea lor este jalnică”, ne spune viceprimarul Dorin Curtean.

curat3

E adevărat, sunt și nemulțumiri legate de comportamentul anumitor locatari, însă cei de bună credință sunt mult mai mulți, iar aceste lucruri se pot îndrepta, prin voință. „Am mobilizat efective ale serviciului de gospodărire a orașului, ale poliției locale și, împreună cu locatarii acestor blocuri, am reușit să aducem această zonă la stadiul apropiat de normal, am putea zice. Mai sunt multe lucruri de făcut. Cel puțin aici, la parterul blocurilor, sunt magazine alimentare, o asociație culturală renumită, mai multe asociații de sprijin, importanța curățeniei precum și a păstrării ei este de netăgăduit”, declară primarul Vasile Jurca.

curat4

În tot orașul Petrila se lucra de zor la toaletarea arborilor și curățarea zonelor verzi. Ceea ce este demn de remarcat este faptul că, în fiecare zonă în care se lucra, sprijinul cetățenilor orașului Petrila nu a întârziat să apară. Semn că la Petrila s-a schimbat ceva.

În acest reportaj m-am axat mai mult pe „zona fierbinte” a orașului iar edilii au promis că situația va fi ținută sub control mult mai atent. Așa cred că ar trebui să o facem și noi, cetățenii orașului, este orașul nostru, al tuturor.

curat5

curat6

curat7