Asociaţia Municipiilor din România pune accent pe dezvoltarea locală

turamr3Doi dintre primarii de municipii din Valea Jiului au participat astăzi, la București, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România. Este vorba despre Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani și Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan.

În cadrul acestei reuniuni de lucru a AMR, primarii au avut posibilitatea unui dialog deschis cu Primul Ministru Sorin Grindeanu, cu ministrul Dezvoltării și Administrației Publice Locale, Sevil Shhaideh dar și cu președinții celor două camere parlamentare, Liviu Dragnea – președintele Camerei Deputaților și Călin Popescu Tăriceanu – președintele Senatului.

”Am participat astăzi, la Bucureşti, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România unde am discutat mai multe probleme ce ţin de finanţarea autorităţilor locale, salarizarea celor din acest sistem, dar şi despre fondurile europene şi ghidurile de aplicare pentru diverse proiecte de finanţare. De asemenea, la întâlnire am mai discutat despre achiziţiile publice, respectiv descentralizarea şi autonomia locală”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, care deține și funcția de purtător de cuvânt al Asociației Municipiilor din România.

Una din temele de discuție a vizat și introducerea unui capitol privind administrația publică în Legea prevenției, chiar dacă acest act normativ a fost gândit inițial numai pentru mediul de afaceri. „În rândul primarilor există acum o spaimă. Nu este spaima celor care fură și spaima de a fi prinși, ci spaima celor care se uită în legislație, respectă prevederile legale, dar au teama, pentru că au fost destule cazuri în care, neîncălcând niciun articol din lege, primarii au fost trași la răspundere. De acolo derivă această teamă, din cauza multor articole destul de neclare și interpretabile de către instituțiile de control. Ăsta e unul dintre principalele motive pentru care eu susțin ca legea prevenției, care a fost gândită inițial pentru mediul de afaceri, să conțină și un capitol pentru adminstrația locală”, a spus Liviu Dagnea, președintele Camerei Deputaților.

”Sunt mai multe probleme pe care noi le-am ridicat la această întâlnire, la care au participat liderii politici și cei din autoritatea guvernamentală. Vorbim despre probleme care țin de finanțarea proiectelor comunităților locale, de programele europene și diferitele probleme legate de elaborarea documentațiilor pentru accesarea de fonduri, chestiuni de ordin organizatoric și multe altele”, a precizat, la rndu său, Gheorghe Ile, primarul muncipiului Vulcan.

De altfel, primarii Gheorghe Ile și Tiberiu Iacob Ridzi, împreună cu Dănuț Buhăescu – pimarul orașului Uricani, au participat și la finalul săptămânii trecute, la invitația președintelui CJH Mircea Bobora, la ședința Consiliului Regional al Regiunii Vest, care a avut loc la Arad și unde au fost, de asemenea discutate o serie de măsuri privind programele europene disponibile pentru perioada imediat următoare.

amr2