Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încurajează certificarea produselor tradiționale la nivel european

agriculturacj2Consilierul Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Ionuț George Diaconeasa, s-a întâlnit marți, 14 martie, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, cu membrii Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice, cu alți mici producători din județ în vederea stabilirii unei strategii de promovare a produselor locale la nivel european. La întâlnire au mai luat parte reprezentanții Agenției de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara, ai Direcției Sanitar-Veterinare și ai Direcției Agricole.

Secretarul de Stat Ionuț Diaconeasa a transmis mesajul ministerului legat de încurajarea creării unor produse tradiționale care să fie recunoscute și protejate ca marcă la nivel european. În acest sens, MADR recomandă asocierea micilor producători care să creeze un produs tradițional cu indicație geografică protejată în vederea dobândirii protecției comunitare. Strategia ministerului este aceea de a certifica în fiecare județ cel puțin un produs tradițional care să primească marca de produs protejat comunitar.

”Virșli sunt considerați cel mai reprezentativ produs pentru județul Hunedoara și chiar Alba. Condiția este ca producătorii mici și procesatorii din județ să se asocieze, să stabilească o rețetă comună și să depună documentația necesară pentru ca în următorii doi ani virșli să devină un produs cu indicație geografică protejată”, a exemplificat, în cadrul discuțiilor, secretarul de stat Ionuț Diaconeasa.

În cadrul întâlnirii, secretarul de stat a mai precizat că ministerul lucrează și la armonizarea legislației în ceea ce privește organizarea târgurilor tradiționale și a piețelor volante, astfel încât cumpărătorii să fie informați în legătură cu proveniența produselor.

agriculturacj1