Ziua Poliției sărbătorită în avans la Petroșani

politia7Câteva sute de oameni, printre care fiarte mulți copii și tineri, au ales să fie prezenți astăzi la demonstrațiile organizate de Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara la Petroșani, în avanpremiera sărbătorii dedicate Zilei Poliției Române care va marca sâmbătă, 25 martie, 195 de ani de la înființarea acestei structuri de ordine publică în România.

Pentru acest eveniment, la Petroșani au fost prezenți conducătorii tuturor unităților de Poliție din localitățile Văii Jiului, dar și inspectorul șef Liviu Gabriel Dumitru – șeful IPJ Hunedoara. Alături de aceștia, Poliția a prezentat publicului o parte din dotările speciale de care dispune, totodată fiind efectuate mai multe demonstrații de anihilare a unor acțiuni antisociale. De un interes deosebit s-a bucurat demonstrația câinilor polițiști de la Centrul de dresaj Sibiu, dar și demonstrațiile Grupei Pirotehnice a S.R.I. şi a celor din cadrul INSEMEX Petroşani.

zipolitia4

De o atenție aparte s-a bucurat expoziția de autoturisme de epocă ale membrilor Clublui Retro Mobil Hunedoara (al cărui președinte este chiar șeful Poliției Rutiere din județ, cms. șef Ovidiu Zaharia). ”Vedeta” expoziției a fost fără îndoială un excepțional Renault Torpedo Tip II decapotabil, an de fabricație 1921. Au atras însă atențian și celelalte retromobile, de la arhicunoscuta Dacia cu inscripția ”Miliția” pe portiere (mașină folosită de forțele de ordine înainte de 1989), până la istoricele modele auto ARO M 461 (an de fabricație 1967) sau Opel Record (an de fabricație 1963).

masina cu monica

O inițiativă a cms. șef Ovidiu Zaharia, șeful Poliției Rutiere din județul Hunedoara, care s-a dovedit a fi pe cât de inedită, pe atât de apreciată a fost aceea de a premia, cu acest prilej, câțiva dintre șoferii veterani din județul Hunedoara care, de-a lungul anilor, au dovedit că sunt modele demne de urmat în ceea ce privește participarea la traficul rutier, neavând la activ nici un incident rutier. Astfel, au primit diplome, onoruri și aplauze:

politia9

  • Sofia Zaharie, prima femeie șofer din Valea Jiului – 79 de ani – conduce o Dacia Logan, poseror al permisului de conducere din anul 1964 (mama șefului Poliției Rutiere din județul Hunedoara);
  • Cornel Andraș, cel mai vârstnic conducător auto – 88 de ani, posesor al permisului de conducere din anul 1951;
  • Iosif Melczer – peste 80 de ani, posesor al permisului de conducere din anul 1960;
  • Mihai Ilie, diplomă de excelență pentru contribuția adusă la sigurața traficului rutier, posesor al permisului de conducere din anul 1966;
  • Iosif Agoston – 83 de ani, posesor al permisului de conducere din anul 1965 șI este posesor al unui autoturism Opel Record din 1965;
  • Andrei Novac – posesor al permisului de conducere din anul 1960;
  • Emil Mitranovici – posesorul celui mai vârstnic autoturism din Hunedoara – Renault Torpedo din 1921;
  • Petru Sorin Marica – posesorul celei mai vechi Dacia 1100;
  • Daniel Răducanu – posesorul unui ARO M 416;
  • Nicolae Gherghin – posesor al mai multor mașini de epocă.

politia8

La sărbătoarea Zilei Poliției Române de la Petroșani au fost prezenți, printre alții, primarii Tiberiu Iacob Ridzi (primaul municipiului Petroșani), Gheorghe Ile (primarul muncipiului Vulcan), Vasile Jurca (primarul orașului Petrila), Dănuț Buhăescu (primarul orașului Uricani), Mihai Melczer (directorul general al CEH), George Artur Găman (directorul general al INSEMEX) ș.a.

politia5

”Ziua Poliţiei Române se sărbătoreşte în fiecare an la data de 25 martie, iar în acest an se împlinesc 125 de ani de când domnitorul muntean Grigore Dimitrie Ghica, înmâna marelui agă Mihăiţă Filipescu primul steag al instituţiei ce purta numele de agie. În avanpremieră, la Petroşani, am participat astăzi la ceremonia dedicată Zilei Poliţiei Române. Alături de Andrei şi Maria am asistat la o desfăşurare de forţe şi exerciţii demonstrative pregătite de cei din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara. Am văzut câinii poliţişti, special antrenaţi pentru misiuni ale poliţiei, dotările tehnice şi autospecialele de intervenţie ale poliţiştilor şi autoturismele folosite de forţele de ordine în ultimii 40 de ani. Îi felicit pe organizatori şi le urez un sincer LA MULŢI ANI! şi mult succes în munca pe care o depun, zi de zi, în slujba cetăţeanului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. 

 politia6

”Vreau să-i felicit pe organizatorii acțiunii de astăzi, polițiștii din județul Hunedoara și, desigur, din Valea Jiului care ne-au demonstrat că stăpânesc cele mai moderne mijloace de combatere a fenomenului infracțional. Tuturor celor care reprezintă cu onoare această ”armă” le doresc mult succes în misiunile lor de zi cu zi”, a declarat, la rândul său, Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

zipolitia3

zipolitis5

zipolitia6

politia4