Patru decenii de medicină de urgență în Valea Jiului, la Petroșani

sup2La Petroșani a debutat astăzi seria manifestărilor dedicate aniversării a 40 de ani de la înființarea Spitalului de Urgență din Petroșani, cu un firesc ceremonial la care au luat parte medici din cadrul Spitalului și oaspeți din elita medicinei românești, precum prof.dr. George Litarczek (91 de ani) – primul medic anestezist din România sau dr. Mihail Banacu (fost  director al unității medicale de la Petroșani) ori prof.dr. Dan Lucaciu (de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj), dar și reprezentanți ai comunității locale din Valea Jiului, precum Mircea Bobora – președintele Consiliului județean Hunedoara, Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin – Rectorul Universității din Petroșani ș.a.

Alături de aceștia, la simpozionul pe teme medicale organizat la Petroșani, au participat la ceremonia de marcare a celor 4 decenii de medicină de urgență în Valea Jiului numeroși medici specialiști, atât din cadrul unității medicale de la Petroșani, dar și de la alte prestigioase instituții medicale din România.

sup4

Actualul manager al Spitalului de Urgență din Petroșani, dr. Alin Vasilescu, a fost cel care a subliniat că, dincolo de momentul aniversar al celor 40 de ani de medicină de urgență, anul 2017 are alte 4 conotații istorice, la fel de importante. ”Marcăm astăzi, nu doar acești 40 de ani de existență ai Spitalului din Petroșani, în actualul sediu, ci și 20 de ani de când acesta a fost declarat Spital de urgență. În același timp, rememorăm faptul că istoria medicinei în Valea Jiului datează de mai bine de 150 de ani, mai exact din 1872 când a fost inaugurat primul spital din Petroșani. În 1912 istroria consemnează inaugurarea primului Spital orășenesc din Petroșani iar în 1922 avea să fie inaugurat, tot la Petroșani, spitalul Principele Mircea. Toate aceste evenimente ne arată că istoria medicinei în aceste locuri are rădăcini adânci în timp, dar în același timp, evoluția activității de sănătate publică demonstrează că, în preocupările comunității locale, sănătatea a avut dintotdeana o însemnătate deosebită”, a spus dr. Alin Vasilescu.

sup3

La rândul său, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi și-a exprimat în luarea sa de cuvânt, convingerea că, deși nu este foarte ușor să colaborezi cu medicii din Petroșani, atunci când este vorba despre dorința acestora de a obține fondurile necesare pentru creșterea continuă a actului medical, sănătatea este și rămâne prioritatea nr. 1, pentru fiecare cetățean, dar și pentru conducătorii comunităților locale. ”Felul în care administraţia publică locală înţelege că actul medical poate fi eficient doar atâta timp cât este susţinut şi financiar în mod adecvat se reflectă în proiectele derulate de-a lungul anilor. Toţi aceia care recunosc efectele implementării acestor proiecte, traduse prin creşterea calităţii serviciilor medicale, recunosc de fapt că la Spitalul de Urgenţă din Petroşani dăruirea şi profesionalismul medicilor şi intregului corp medical au nivelul care să raspundă problemelor de sănătate ale oamenilor. M-am bucurat ca, la Simpozionul organizat de conducerea spitalului cu ocazia împlinirii a 40 de ani de existenţă, să mă întâlnesc cu foarte mulţi dintre cei care se regăsesc în istoria acestui spital. Pentru dăruirea şi profesionalismul medicilor şi a întregului corp medical de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani le urez un sincer LA MULŢI ANI şi multă putere de muncă”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Pentru a marca momentele aniversare din istoria medicinei locale din Petroșani, coducerea Spitalului de Urgență a organizat în acest an, în cadrul tradiționalului eveniment care marchează ”Zilele Medicale ale Spitalului de Urgență din Petroșani” – un eveniment devenit și el tradițional în Valea Jiului – un simpozion național de specialitate pe diferite ramuri ale medicinei moderne, simpozion coordonat de prof.dr. Dan Lucaciu de la UMF Cluj.

sup banacu

Structurat pe mai multe zile de prezentare a lucrărilor, simpozionul intitulat ”40 de ani de existență a Spitalului de Urgență Petroșani” aduce în atenția cadrelor medicale o serie de noutăți din viața medicală românească. Astăzi, în prima zi a simpozionului, au fost aduse în atenție 11 lucrări de specialitate, pe diverse teme de interes medical, după cum urmează:

 • ”Chirurgia robotică” – dr. Stelian Pantea (Timișoara);
 • ”Chirurgia laparoscopică de urgență” – dr. Cristian Tarța (Timișoara);
 • ”Tratamentul Modern cu Anticoagulante Orale” – dr. Victoria Lupașcu (Petroșani);
 • ”Experiența noastră în Domeniul Artropatiilor Totale de Șold” – dr. Carmen Apostu (Petroșani);
 • ”Bronsiolita la copii” – dr. Antonella Iacob (Petroșani);
 • ”Grefe biologice” – dr. Sorin Brătilă (Petroșani);
 • ”Sindrom Burnout” – dr. Angelica Sink (Petroșani);
 • ”Durerea, încotro?” – dr. Mariana Mununar (Petroșani);
 • ”Disecție aortă-Prezentare caz” – dr. Petre Chivulescu (Petroșani);
 • ”Profilaxia Infecției cu Virusuri Hepatice și HIV” – dr. Corina Manuela Marina (Petroșani);
 • ”Convulsiile febrile la copil” – dr. Alina Grecu (Petroșani).

Prezentarea de lucrări medicale de specialitate va continua și în următoaele două zile, în cadrul evenimentului derulat la Petroșani de Spitalul de Urgență.