Călin Popescu Tăriceanu a fost ales președinte al ALDE

alde4Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales sâmbătă în funcția de unic președinte al ALDE. De altfel, Tăriceanu a fost singurul candidat candidat pentru această funcție în partid.

El a obținut sufragiile unui număr de 1.065 din cei 1094 de electori prezenți, la finalul acestei săptămâni la Congresul ALDE care a avut loc la București.

În cadrul evenimentului, delegații ALDE au adoptat și patru rezoluții care constituie, în opinia noului președinte al formațiunii politice, tot atâtea obiective politice pentru Alianța Liberalilor și Democraților, formațune care-și propune să devină a doua mare forță politică din România, până în anul 2020.

În rezoluția „Ca să fim prin noi înșine, trebuie, în primul rând, să fim noi înșine”, prezentată de copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, este susținută necesitatea ca românii „să depășească complexul de națiune mică”. „Trebuie să depășim complexul de națiune mică. Dar asta înseamnă să refuzăm, cu demnitate, orice tutelă și să ieșim din obsesia monitorizărilor neîntrerupte, care bântuie prin toată istoria noastră. Nu trebuie să așteptăm să hotărască alții înaintea noastră, pentru ca noi să facem ca ei. Nu trebuie să privim peste umăr, ca și cum am cere voie de la cineva, atunci când ne manifestăm opțiunile. Trebuie să dăm diplomației românești determinare și personalitate. Trebuie să dezavuăm pe toți cei care ne denigrează țara, sperând să obțină pe la curți străine aliați pentru răsturnarea ordinii legitime, alți aliați decât cei firești într-o democrație și anume alegătorii români. Nu trebuie să acceptăm atitudini superioare și — sub aparența unei duioșii părintești, deci cu atât mai jignitoare — atenționări din partea reprezentanților diplomatici acreditați la București. Nu trebuie să așteptăm de la nimeni certificate de bună purtare”, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, „ALDE refuză orice soluție de viitor care să pornească de la ipoteza unei Europe cu două viteze”. „O Europă în două viteze nu ar face decât să cronicizeze inegalitățile în nivelul de trai și competitivitate economică existente astăzi. Inegalitățile creează vulnerabilități. O Europă în două viteze va agrava vulnerabilitățile existente și va crea altele noi, în condițiile unei realități planetare tot mai pline de provocări. ALDE consideră că România merită, în virtutea tradițiilor și suferințelor sale istorice, dar și a atașamentului și determinării pentru traseul său european, un loc drept printre statele Europei”, a afirmat Tăriceanu, citând din rezoluția „Ca să fim prin noi înșine, trebuie, în primul rând, să fim noi înșine”.

Necesitatea unei simplificări și sistematizări în sistemul legislativ românesc a fost susținută de europarlamentarul Norica Nicolai la prezentarea rezoluției „Legea în slujba cetățeanului, nu contra lui”, în care se arată că, la data de 19 aprilie, repertoriul legislativ românesc înregistra un număr total de 19.834 de acte normative — legi, ordonanțe, hotărâri de guvern.

În rezoluția ALDE se regăsesc exemple de acte normative modificate de zeci de ori. Norica Nicolai a propus realizarea unui portal legislativ la care cetățenii să aibă acces gratuit.

alde 3

Rezoluția „Pentru o cultură politică a libertății”, prezentată de Daniel Barbu, relevă că „sarcina politică urgentă” pentru ALDE este „restaurarea constituționalismului liberal și organizarea puterilor prin dispunerea lor în echilibru în jurul Parlamentului, ca unic izvor de drept și autoritate supremă de control”.

„Pentru ca democrația liberală să supraviețuiască actualei crize, este obligatoriu ca legislativul să redevină, în fapt și în drept, instituția centrală a sistemului politic. Fără Parlament nu există națiune. (…) ALDE are convingerea că administrarea dreptății și funcționarea statului de drept trebuie să se supună cu mai multă responsabilitate și transparență controlului parlamentar și, prin intermediul acestuia, scrutinului cetățenesc. Pe această cale, politica și politicile publice, inclusiv și mai ales cele din domeniul justiției, vor deveni tot mai puțin dependente de voința politicienilor sau de interesele particulare ale grupurilor de presiune și de influență. Obiectivul ALDE este acela de a transforma România într-un stat ale cărui instituții să fie organizate și ordonate în jurul misiunii fundamentale de a garanta exercițiul neîngrădit al drepturilor și libertăților cetățenești, a căror protejare și promovare reprezintă însăși rațiunea de a fi a statului”, se explică în document.

Potrivit acestuia, pentru ALDE „statul de drept nu înseamnă un plus de putere discreționară acordată instituțiilor represive ale statului, ci tocmai limitarea drastică a oricăror abuzuri din partea acestora”. „Statul de drept nu este un mod de acțiune a instituțiilor, ci o formă de protecție a libertății și demnității persoanei. (…) ALDE vrea să descurajeze cultura denunțului și a plângerii penale, a controalelor abuzive și iraționale, a supravegherii, a încătușării, a suspiciunii generalizate, a neîncrederii în administrație și între cetățeni, ca și atitudinea tolerantă față de infracționalitatea de drept comun. Vrem ca infracțiunile cu violență comise împotriva persoanei și a proprietății private să nu mai fie socotite ca mai puțin grave (și să se bucure adesea de clemență) decât infracțiunile comise împotriva statului. Ne dorim o societate din care să fie eliminate formele curente ale violenței: delațiunea, hărțuirea în justiție, descinderea intempestivă, expunerea publică a celor suspectați de încălcarea legii. (…) Ca liberali, suntem obișnuiți să rezistăm, să ne opunem, să demascăm caracterul violent și inuman al ideologiilor dominației statului asupra cetățenilor. Ca liberali, suntem și astăzi pregătiți să rezistăm. Prin gândire liberă și acțiune radicală. Dacă noi nu vom ridica, în aceste momente, glasul în favoarea drepturilor și libertăților cetățenilor și a constituționalismului democratic, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru”, se încheie rezoluția „Pentru o cultură politică a libertății”.

Prin rezoluția „Noua generație de întreprinzători români trebuie să se simtă la ea acasă în România”, Congresul ALDE mandatează conducerea nou aleasă să promoveze, în perioada următoare, un set de priorități economice pentru susținerea întreprinzătorilor români. Printre acestea se numără alocarea, până în 2020, a 6% din PIB (în medie) pentru investiții, elaborarea de urgență a Planurilor de Urbanism General ale localităților țării, inventarierea activelor statului care pot fi reintroduse în circuitul economic, măsuri de organizare eficientă a piețelor agricole, aplicarea Strategiei naționale de irigații, introducerea, în domeniul bugetar, a costurilor de referință, încurajarea cercetării aplicative, un program național pentru societatea digitală, renunțarea la venitul minim garantat.

Această ultimă rezoluție economică a fost prezentată delegaților la Congresul ALDE de deputatul Varujan Vosganian.

hunedoara alde