APIA: Cererile unice de plată pentru anul 2017 se depun până pe 15 mai

Home Economie APIA: Cererile unice de plată pentru anul 2017 se depun până pe 15 mai

agricultorTermenul limită pentru depunerea cererilor unice de plată în vederea obținerii de subvenții în agricultură este 15 mai 2017, anunță pintr-un comunicat,  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA a recomandat fermierilor ca, înainte de a merge la Centrele agenției, să se prezinte la Primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploatație și animale să verifice situația acestora în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).

Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Potrivit unui comunicat al APIA remis AGERPRES, până în prezent, au fost depuse în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată în anul 2017, un număr de 601.172 cereri pentru o suprafață de 3.462.500,35 hectare.

Săptămâna trecută, ministrul de resort, Petre Daea, a cerut Direcțiilor Agricole Județele să asigure transportul fermierilor care nu se pot deplasa până la centrele APIA pentru depunerea cererilor de plată și să le acorde acestora asistență tehnică.

„Pentru buna desfășurare a procesului de depunere a cererilor de plată la nivelul întregii țări, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a dispus măsuri de sprijin din partea Direcțiilor Agricole Județene (DAJ-uri), în vederea asigurării prezenței potențialilor beneficiari la centrele locale/județene ale APIA”, se preciza într-un comunicat al ministerului remis pe 27 aprilie AGERPRES.

Astfel, reprezentanții Direcțiilor Agricole Județele vor asigura transportul fermierilor care nu se pot deplasa către centrele APIA și le vor acorda asistență pentru realizarea cererilor de plată.

„În acest sens, specialiștii din cadrul Direcțiilor Agricole Județene comunică în permanență cu fermierii și cu unitățile administrativ teritoriale, fiind repartizați pe localități, iar acolo unde identifică beneficiari care se află în imposibilitatea de a ajunge la centrele APIA, vor pune la dispoziție transport pentru a depune cererile și vor acorda suport tehnic pentru completarea acestora, respectându-se astfel termenul limită de 15 mai 2017”, mai spun oficialii ministerului.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

AGERPRES