STUDIU / 77% dintre români merg în vacanţă la vară

Home Reportaj STUDIU / 77% dintre români merg în vacanţă la vară

Conform unyui studiu realizat de compania de cercetare a pieței MKOR Consulting, peste două treimi dintre români (77%) au declarat că merg în vacanţă vara aceasta, iar 21% încă nu s-au hotărât. În privinţa destinaţiei, jumătate dintre români preferă să rămână în ţară, ceilalţi aleg destinaţii din străinătate. Regiunea românească favorită este reprezentată de litoral.

Banii nu reprezintă principalul criteriu de alegere a unei vacanţe –  doar 25% iau în considerare preţul, în timp ce 41% dintre cei care au răspuns declară că sunt importante peisajele şi obiectivele turistice.

Comparativ cu anul 2016, bugetul stabilit este acelaşi pentru jumătate dintre români. Aproximativ o treime (32%) au spus că vor aloca mai mulţi bani pentru vacanţa din vara aceasta. Concret, 37% au un buget între 501 şi 1000 euro, iar 15% şi-au plănuit să cheltuie între 1001 şi 2000 euro. Există însă un procent de 28% dintre respondenţi care mărturisesc faptul că au posibilitatea unei sume sub 500 euro, sumă uşor mai mare decât salariul minim pe economie.

”Obiceiurile românilor privind vacanţa s-au modificat în ultimii ani în sensul bun. Rămân însă numeroase elemente de constanţă care ţin de constrângerile financiare – frecvenţa, bugetul alocat, dar şi de un comportament conservator al românilor – destinaţia, plata cu numerar sau vacanţa doar în familie. Rezultatele ne arată clar o creştere anul acesta faţă de 2016, dar piaţa este departe de a-şi fi atins potenţialul,”  a precizat Corina Cimpoca, Consultant Senior şi fondator MKOR Consulting.

În privinţa locului de vacanţă, o treime dintre români merg într-o destinaţie nouă în 2017, în timp ce restul aleg un loc pe care l-au mai vizitat cel puţin o dată. Dintre aceştia din urmă, un număr important de 33% a declarat că a mai fost de 4 sau mai multe ori în destinaţia aleasă anul acesta. Hotelurile de 3 stele sunt opţiunea pentru 47% dintre românii care au luat parte la studiul de piaţă. Ca perioadă, 39% au spus că vacanţa va dura între 4 şi 6 zile, iar 37% între 7 şi maxim 9 zile.

Decalajul privind deplasarea cu trenul faţă de cea cu maşina personală s-a accentuat considerabil, raportul fiind de 10% la 50%. Un procent de 28% folosesc avionul.

Comisioanele agenţiilor de turism şi programele fixe i-au determinat pe 60% dintre românii intervievaţi să-şi planifice singuri vacanţa de vară. Doar 40% au apelat la serviciile agenţiilor de turism pentru vara aceasta.

Ca şi comportament general, 31% dintre români au declarat că merg anual în vacanţă şi 36% de două ori pe an.