”Planeta Petrila” – filmul din mină iese la lumină! La Petrila !

Home Cultură ”Planeta Petrila” – filmul din mină iese la lumină! La Petrila !
”Planeta Petrila” – filmul din mină iese la lumină! La Petrila !
Noul film documentar semnat de Andrei Dăscălescu, Planeta Petrila, o producție FILMLAB în coproducție cu HBO Europe, va avea primele proiecții din România chiar în Valea Jiului.

“PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină, considerată „viabilă”.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.

Planeta Petrila a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016 și va putea fi văzut în avanpremieră în România chiar la Petrila, pe 4 iunie. Filmul va fi , apoi, proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania, la Cluj Napoca, pe 8 iunie.
Andrei Dăscălescu: „Cred că e o datorie morală să arăt prima dată filmul la el acasă, în Petrila. Sunt sigur că voi avea emoții mai mari la Petrila decât la premiera mondială de la Amsterdam. Mi-aș dori să organizăm proiecții speciale și în Lupeni, Vulcan și Petroșani, dacă găsim receptivitate din partea autorităților. Îmi doresc ca acest film, la care am lucrat aproape 4 ani, să fie văzut de toată lumea din Valea Jiului.”
Documentarul va avea premiera la HBO România pe 22 iunie, iar premiera în cinematografe va fi pe 23 iunie.
Cunoscut publicului pentru Constantin și Elena pentru care a luat Premiul First Appearance la IDFA, în 2008 șiPremiul pentru Debut la TIFF în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul și imaginea pentruPlaneta Petrila, cel de-al doilea film documentar de lung-metraj al său. Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu iar sunetul de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducători: Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David și Andra Radu (HBO România).
La proiecția din Petrila vor fi prezenți invitați din țară: cineaști, jurnaliști și cinefili, iar pe lângă proiecția filmului, se va organiza o expoziție de fotografie și o discuție cu publicul și invitații.

Mai multe informații despre eveniment și film pot fi găsite pe pagina de Facebook Planeta Petrila, pagină cu aproape 10.000 de urmăritori: www.facebook.com/planetapetrila