Personalități ale vieții publice din România, ”Cetățeni de onoare” ai municipiului Petroșani

Home Administrație Personalități ale vieții publice din România, ”Cetățeni de onoare” ai municipiului Petroșani
Personalități ale vieții publice din România, ”Cetățeni de onoare”  ai municipiului Petroșani

La fel ca în fiecare an, festivitatea deschiderii oficiale a Zilelor Municipiului Petroșani a fost rezervată întâlnirii cu oamenii remacabili ai comunității locale. Pentru acest an, autoritățile publice locale din municipiul Petroșani au adus în atenția opininiei publice personalitatea unor oameni cu adevărat demni de toată cinstea: medici, dascăli, oameni de litere și reprezentanți ai artelor plastice .

Astfel, în cadrul unei ceremonii emoționante, au fost acordate mai multe titluri de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”, după cum urmează.

– reputatului medic prof.dr. George Litarczek – considerat drept părintele anesteziei moderne din România, retras după vârsta pensionării în municipiul Petroșani.
– apreciatului medic ortoped dr. Mihail Banacu – cel care, mai bine de două decenii, între anii 1963 și 1985, s-a regăsit în cadrul Spitalului de Urgență din Petroșani, unde a îndeplinit și calitatea de director al acestei instituții medicale, în primii ani de după inaugurarea noului sediu al SUP;
– fostului Rector al Universității din Petroani, prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, distincție conferită Post Mortem, dret omagiu al carierei didactice și personalitții de excepție a celui care a fost apreciatul cadru universitar;

– artistului plastic Cristian Sergiu Ianza – despre care primarul municipiului Petroșani apreciază că este cel mai cunoscut artist plastic din zona Văii Jiului, care în peste 30 de ani de activitate a făcut cunoscut în toată lumea  municipiul Petroşani şi frumuseţea Văii Jiului.

De asemenea, alte două titluri de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani” au fost conferite în cadrul seminarului cultural cu tema ”Cultura Văii Jiului în context național”, organziat în premieră în programul Zilelor Municipiului, eveniment care a adus la Petroșani o seamă de personalități ale literaturii române contemporane. Distincțiile de ”Cetățean de onoare” au fost acordate scriitorilor Gabriel Chifu și Liviu Ioan Stoiciu.

”Am fost onorat să înmânez titlurile de ”Cetățean de Onoare al Municipiului Petroșani” unor persoane marcante, ale căror nume au o rezonanţă naţională şi chiar internațională. Le-am mulţumit pentru tot ceea ce au dăruit până acum comunităţii, toţi având meritul de a fi făcut cunoscut numele municipiului Petroșani, atât în ţară cât şi peste hotare. Voi fi de fiecare dată onorat să pot felicita și recompensa oamenii remarcabili ai urbei noastre pentru meritele lor excepționale”, a declarat cu acest prilej Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.