Europarlamentarul Norica Nicolae spune că statul român își pune singur piedici în accesarea fondurilor europene

Home Politică Europarlamentarul Norica Nicolae spune că statul român își pune singur piedici în accesarea fondurilor europene
Europarlamentarul Norica Nicolae spune că statul român își pune singur piedici în accesarea fondurilor europene

Prezenta joi, 8 iunie în Valea Jiului, la Petroșani și Lupeni, europarlamentarul Norica Nicolai, președinte al Consiliului Național al ALDE a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că România pare să-și pună singură piedici în aceesarea banilor europeni. Aceasta a arătat că, din cele 800 de milioane de euro pe care țara noastră în poate atrage în exercițiul bugetar european aflat în derulare, până în prezent au fost depuse proiecte care însumează accesarea de numai 50 de milioane de euro.

”Este inadmisibilă o astfel de situație cu atât mai mult cu cât, spre exemplu, din ceea ce am văzut eu astăzi doar aici, în Valea Jiului, regiunea are nevoie de infrastructură și există foarte mulți bani pe care autoritățile îi pot atrage pentru investiții de acest tip”, a spus Norica Nicolai.

 

În același timp, europarlamentarul ALDE spune că este de obligația statului român, prin autoritățile de management a programelor eropene, să simplifice procedurile birocratice de accesare a banilor europeni și să acorde mai multă înțelegere la analizarea proiectelor depuse de cei care doresc să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare locală și regională. ”Nu este nici productiv și nici corect ca, pentru o chestiune de greșeală gramaticală, pentr o virgulă sau pentru mai știi ce altă observație neconformă dar de impact minor în dosarul unei cereri de finanțare, întregul proiect să fie respins”, a explicat Norica Nicolai.

Aceasta crede însă că problema cea mai mare ce stă la cauza lipsei de interes în ceea ce privește atragerea de fonduri europene este o stare de teamă. ”O spun cu toată sinceritatea că există o teamă a primarilor, a celor care trebuie să semneze documente și să-și asume responsabilitatea pentru accesarea banilor europeni și utilizarea lor. E o teamă că, indiferent cum procedezi, vine cineva și spune că nu e bine sau vine un procuror și te arestează, pentru că ceva nu a mers bine sau lipsește o factură, sau pur și simplu pentru că te-a reclamat cineva”, a avertizat Norica Nicolai.

 

Chiar și în faa tuturor acestor piedici pe care România pare să și le pună singură în ceea ce privește accesarea și utilizarea fondurilor europene aflate la dispoziția țării noastre, europarlamentarul Norica Nicolai încurajează primarii din Valea Jiului și din județul Hunedoara să nu ezite în a scrie cât mai multe proiecte în vederea finanțării investițiilor de dezvoltare locală din banii pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziție în acest scop.

La conferința de presă susținută de eurodeptatul  Norica Nicolai la Petroșani au mai participat și președintele ALDE Hunedoara – Mircea Ioan Moloț, dar și câțiva lideri locali ai partidului, precum Constantin Brândușe sau Dorina Niță.