România, țara cu premier fără Guvern

Home Politică România, țara cu premier fără Guvern

Toți miniștrii social-democrați și-au prezentat demisiile înainte de reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD, a anunțat miercuri seara, la finalul reuniunii, președintele social-democraților, Liviu Dragnea.

„Toți membri PSD din Guvern și-au prezentat demisiile înainte de CExN și nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu o singură excepție, ministrul Comunicațiilor, care a trimis-o prin mail. Al doilea lucru de care am luat act este anunțul premierului că-și va prezenta demisia”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a mai anunțat că Sorin Grindeanu a transmis că își va da demisia, cu condiția ca președintele Iohannis să numească un premier tot de la PSD. „Am făcut și o pauză în Comitetul Executiv, așteptând ca în partea a doua a CEx, după ce mulți colegi și-au spus punctele de vedere, ca împreună să găsim cea mai bună soluție. Din păcate, când a început a doua parte, prim-ministrul nici măcar n-a așteptat să ne îndreptăm către un vot care putea să fie într-un fel sau altul, care putea să cuprindă un pachet de măsuri administrative și care să cuprindă niște înlocuiri în guvern, nu neapărat demisia primului ministru sau demiterea primului ministru. Eu am condus această întâlnire și am descurajat orice intenție de a se escalada un conflict și le-am cerut colegilor mei în tot timpul desfășurării acestei întâlniri să nu se discute cu patimă, că e nevoie să facem o analiză foarte serioasă. Primul ministru nu a așteptat să se ia o decizie, ne-a transmis că-și dă demisia, cu condiția ca președintele Iohannis să nominalizeze un premier de la PSD și că putem să-l și excludem din PSD, că nu-l interesează”, a detaliat Dragnea.

El a precizat că, alături de ALDE, PSD este pregătit să formeze un nou Guvern. „PSD este pregătit, împreună cu colegii de la ALDE, să formeze un nou guvern, care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată, care va cuprinde și acțiunile și măsurile necesare pentru a se recupera întârzierile. Continuarea guvernării în actuala stare cu Sorin Grindeanu sau nu prim-ministru risca faptul ca în România, în trei luni de zile, programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică. Programul de guvernare cuprinde doar pentru acest an peste 500 de măsuri. (…) Au fost colegi care au spus ieri și azi să nu prezentăm toată situația public, eu nu am fost de acord”, a declarat liderul PSD, într-o conferință de presă.

Dragnea a mai susținut că, potrivit analizei activității Guvernului, direcția este bună, dar că unii miniștri nu au luat în serios programul de guvernare.

„Analizând acest document, majoritatea colegilor au tras concluzia, inclusiv eu, că o parte din membrii Guvernului și, din păcate, nu o parte mică, n-au luat foarte în serios programul de guvernare, unii nu l-au luat deloc, nu au reușit să se coordoneze, n-au reușit să stabilească o relație de colaborare strânsă între miniștri și prim-ministru, niște relații care să fluidizeze circuitul documentelor intre ministere, n-a fost o abordare strategică. (…) În Comitetul Executiv am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare, o analiză care a fost anunțată imediat după ce a fost instalat noul guvern în ianuarie anul curent. Sigur că exista varianta în care să facem o evaluare superficială, în care lucrurile care nu merg să fie ascunse, sau aveam varianta nu foarte confortabilă să spunem adevărul, indiferent cât ar fi de crud. Nu a fost acțiune de evaluare care să aibă neapărat de la început ca obiectiv anumite persoane să fie promovate sau demise, ci s-a lucrat la un document și nu s-a lucrat ușor. Nu a fost o acțiune simplă, care să ne arate unde suntem și, foarte important în această zi, în acest for statutar, să luăm decizia corectă, sa stabilim și calea de urmat și cum pute recupera întârzierile”, a explicat președintele PSD.

Potrivit acestuia, este poate o acțiune în premieră când un partid are curajul să facă această radiografie a aproape șase luni de guvernare, spre deosebire de alți ani când s-au păstrat, „din diverse motive subiective”, guverne care au ruinat sau care riscau să ruineze țara.

„Mai important decât un joc politic, este important ca această țară să beneficieze de prevederile un program de guvernare votat masiv de români. A fost prezentat acest document care ne-a arătat că direcția e bună, numai că ritmul de implementare e scăzut. (…) Vorbim de măsuri care sunt deja adoptate, care au generat creșterea veniturilor populației, creșteri de pensii, dar măsuri care trebuia dublate de un alt pachet de măsuri care să le susțină. S-a discutat și despre situația în care într-adevăr unele măsuri trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Dar, ca să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018 ele trebuia adoptate până la 1 iulie 2017. Vorbim de câteva măsuri importante — Fondul suveran de investiții, (…) Legea prevenției, un pachet de reglementări fiscale care sa diminueze birocrația și să crească veniturile firmelor, un ritm de investiții publice care să fie mai mare”, a menționat președintele PSD.

AGERPRES