Siegfried Mureșan: ”România va avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană”

Home Politică Siegfried Mureșan: ”România va avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană”
Siegfried Mureșan: ”România va avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană”

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, propunerea PMP pentru funcția de Prim Ministru, singurul ”contracandidat” al premierului desemnat Mihai Tudose la consultările parlamentare de la Palatul Cotroceni de luni, 26 iunie 2017, apreciază într-o postare pe pagina sa de socializare, că nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcția de prim-ministru al României se va dovedi dezastruoasă pentru țara noastră.

”În calitate de purtător de cuvânt al Partidului Popular European, dar și de vicepreședinte al Comisiei pentru bugete și de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, particip constant la reuniuni ale șefilor de state și de guverne, ale liderilor politici din Uniunea Europeană, mă întâlnesc cu comisari europeni și pot spune cu toată răspunderea că, dacă Mihai Tudose va fi votat de Parlamentul României, vom avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană, iar acest lucru se va vedea în modul în care Guvernul României va fi tratat de partenerii europeni și internaționali”, spune Siegfried Mureșan.

Acesta este de părere de că Mihai Tudose a fost propus ca prim-ministru fără să aibă vreun merit personal și fără să fi dovedit ceva în cariera lui profesională sau politică. ”Singurele lucruri pentru care a fost propus sunt carnetul de partid și apropierea fața de președintele PSD. Este mult prea puțin. În calitate de prim-ministru, nu va face nimic altceva decât să ducă mai departe politicile falimentare ale PSD – ALDE de creștere a deficitului și de reducere a investițiilor în economie. S-a aflat 6 luni la guvernare alături de PSD, timp în care Guvernul României a pierdut încrederea partenerilor internaționali și economia a încetinit, așa cum arată cei mai recenți indicatorii macroeconomici”, spune vicepreședintele PMP.

Eurodeputatul Mureșan arată că investițiile nete realizate în economia României au scăzut în primele luni din acest an față de aceeași perioadă din 2016, România a absorbit doar 4 milioane de euro fonduri europene structurale în primele trei luni din an din cele aproape 40 de miliarde, faţă de 1,5 miliarde de euro în primele trei luni din 2016. Cu PSD – ALDE în continuare la guvernare, eșecul în absorbția fondurilor europene se va accentua, în timp ce alte țări ne-o iau înainte. România are acreditate doar 2 autorități de management responsabile pentru atragerea fondurilor europene din 10, pe când în Polonia sunt acreditate 24 de autorități din 25, în Cehia sunt acreditate 11 din 11, în Slovacia sunt acreditate 10 din 10, în Bulgaria 10 din 11, iar în Ungaria sunt acreditate 9 din 10.

”Mai mult, măsurile populiste din această perioadă au crescut deficitul bugetar și, pe lângă riscul de a fi sancționați de Comisia Europeană pentru deficit excesiv, vom plăti dobânzi mai mari la împrumuturile externe, lucru care înseamnă o îndatorare mai mare a fiecărui român, și riscăm chiar suspendarea plăților din fondurile europene structurale și de coeziune. De aceea, România nu are nevoie de un prim-ministru care să continue în acest ritm care ne adâncește în datorii și pune în pericol stabilitatea macroeconomică a țării. Este clar că mai multă guvernare PSD înseamnă mai mult rău pentru România. Țara noastră are nevoie de un prim-ministru care să știe că resursele bugetare limitate trebuie alocate în acele domenii care stimulează investitorii privați deoarece aceștia sunt cei care creează locuri de muncă stabile și bine plătite și pot asigura creștere economică pe termen lung. La fel de important, pentru a avea un climat favorabil mediului de afaceri, trebuie pus accentul pe corelarea învățământului, în special a celui profesional, cu nevoile reale de forță de muncă ale companiilor”, a mai spus Siegfried Mureșan.