Șahiștii Văii Jiului au avut la Vulcan o întâlnire pe eșichier cu marea maestră Sabina Foișor

Home Educație Șahiștii Văii Jiului au avut la Vulcan o întâlnire pe eșichier cu marea maestră Sabina Foișor
Șahiștii Văii Jiului au avut la Vulcan o întâlnire pe eșichier cu marea maestră Sabina Foișor

Între două turnee internaționale de șah, unul în Rusia și altul în Canada, campioana șahului din Statele Unite ale Americii, marea maestră Sabina Foișor a găsit de cuviință să răspundă invitației lansate de secția de șah a CSM Mihai Viteazu din Vulcan, coordonată de Ioan Dorel Șchiopu, de a participa la un simultan de șah cu pasionații sportului minții din Valea Jiului.

Evenimentul a fost posibil în primul rând datorită faptului că marea maestră Sabina Foișor, deși născută la Timișoara, în familia marii campioane a României la șah Cristina Bădulescu Foișor și a antrenorului lotului național de șah feminin al României (în perioada 2000-2006), Ovidiu Foișor, a venit în Valea Jiului, la Petroșani, în vizită la bunici, dar și pentru a se reculege la mormântul mamei sale, Cristina Foișor, decedată  în 2016 fulgerător, la numai 50 de ani.

Nu mai puțin de 35 de șahiști ai Văii Jiului și-au asumat curajul de a se alinia la startul acestui simultan de șah, desfășurat la sala de ședințe a Consiliului local Vulcan, în rândul acestora numărându-se chiar și Ioan Dorel Șchiopu, cel căruia i se datorează revigorarea acestui sport în municipiul Vulcan și promvarea lui în rândul tinerilor. Potrivit antrenorului de șah Elvis Alin Apostu, de la CSM Mihai Viteazu din Vulcan, nici unul dintre sportivii participanți la acest simultan nu au reușit să-i facă față campioanei Americii. Sabina Foișor a obținut 34 de victorii, iar una dintre confruntările de pe eșichier s-a soldat cu remiză. ”Singura remiză a fost obţinută de Alin Guliaş, din Lupeni, legitimat la Clubul Sportiv Municipal ‘Mihai Viteazu’ Vulcan”, a precizat Elvis-Alin Apostu.

Acesta a informat, de asemenea, că la întâlnirea șahistă cu marea maestră Sabina Foișor au participat jucători din Vulcan, Lupeni, Petroşani, Petrila şi Deva. Cel mai mic a fost David Rădoi, de 6 ani care a rezistat peste 4 ore în faţa Sabinei Foişor, dar au fost mulţi copii, tineri, seniori, dar şi veterani la acest maraton de șah care a durat peste 5 ore şi jumătate.

Trei dintre sportivii participanți la acest simultan au avut parte de premii: Oana Şchiopu, Diana Petculescu şi Gabriela Cristocea, care au lăsat o foarte frumoasă impresie în acest simultan prin forţa lor de joc, dar toți ceilalți participanți au primit din partea secției de șah a CSM Mihai Viteazu Vulcan și a Primăriei municipiului Vulcan câte un certificat de șahist curajos, pentru decizia lor de a participa la o înfruntare cu o campioană de calibrul Sabinei Foișor. În plus, aceasta le-a oferit tuturor doritorilor autografe și prilejul imortalizării fotografice a acestei întâlniri unice cu prestigioasa sportivă româno-americană.

În scurtul său discurs ostit în debutul evenimentului sportiv de la Vulcan, Sabina Foișor le-a vorbit suporterilor și partizanilor acestui frumos sport despre tradiția șahului din Valea Jiului și despre personalitățile locale care l-au reprezentat cu cinste, pornind de la eminentul medic dr. Pius Brânzeu și până la mama sa, marea maestră internațională Cristina Bădulescu Foișor.

La eveniment a participat și primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile care chiar dacă nu a intrat în joc, a apreciat că prezența la Vulcan a șahistei Sabina Foișor este, pentru iubitorii acestui sport din Valea Jiului, un nou impuls care să-i mobilizeze în continuarea practicării acestui sport și în vederea obținerii cât mai multor performanțe de nivel național, european și mondial. ”Iată că o româncă din Timișoara, ale cărei rădăcini se află aici în Valea Jiului, a reușit să cucerească, prin intermediul șahului, America. Este exmplul cel mai bun care arată că atunci când ai voință, atunci când ai pasiune și atunci când te pregătești temeinic pentru a-ți împlini un vis nu există obstacole peste care să nu poți trece. Îi mulțumesc că a venit la Vulcan, că ne-a oferit șansa de a o cunoaște și că a oferit șahiștilor noștri bucuria de a evolua în compania unei mari maestre a șahului mondial”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Născută în anul 1989, Sabina Foişor s-a stabilit în SUA, unde joacă pentru echipa naţională a acestei ţări. Sora sa, maestra FIDE Mihaela-Veronica Foişor, mai mică cu 5 ani, este la rândul ei șahistă și, în prezent, studiază la Liverpool, în Marea Britanie. Marea maestră Sabina Foişor a câştigat, la 9 aprilie 2017, titlul de campioană naţională a Statelor Unite ale Americii, la St. Louis (Missouri), cu un total de 8 puncte din 11 posibile.