Străjerii de pe Cetatea Deva își vor prezenta sâmbătă noua uniformă

Home Cultură Străjerii de pe Cetatea Deva își vor prezenta sâmbătă noua uniformă
Străjerii de pe Cetatea Deva își vor prezenta sâmbătă noua uniformă

Turiștii și localnicii care vizitează Cetatea Deva sâmbătă, 15 iulie 2017, vor avea ocazia să asiste la defilarea Gărzii Cetății, începând cu ora 11.00, precum și la antrenamente de spadă și tir cu arcul sau dansuri medievale oferite de străjeri și domnițe.

În timpul ceremonialului, care va avea loc la fiecare sfârșit de săptămână, străjerii vor purta noul echipament – o copie fidelă a ținutei Garnizoanei Cetății Deva din secolul al XV-lea, care este descrisă în documentele istorice ale vremii, păstrate în muzee din Austria și Ungaria.

Echipamentul unui străjer cântărește aproximativ 40 de kilograme, este confecționat din metal, în cea mai mare parte, și se compune din coif, scut, platoșă-față, platoșă-spate, spadă, blazoane și uniformă. Noua ținută a fost achiziționată printr-o finanțare nerambursabilă de 26.000 de lei, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 201/2017, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

”Cu această sumă am reușit să achiziționăm piesele importante ale echipamentului pentru șase străjeri și pentru stegarul Gărzii – cei care promovează Municipiul Deva și Cetatea la evenimentele de gen organizate în țară și străinătate. La finele lunii iunie, Garda Cetății Deva a participat la Festivalul Medieval de la Târgu Neamț – primul festival medieval itinerant din România, iar luna aceasta vom fi prezenți la MedievArtFest, de la Ardud/județul Satu Mare. Totodată, am fost deja invitați să participăm, anul viitor, la festivaluri de gen din Serbia, Ungaria și Polonia”, a afirmat șeful Gărzii, Cristi Stan, explicând că un echipament complet pentru un străjer se ridică la 1.000-1.300 de euro.

Din Garda Cetății Deva fac parte 20 de voluntari (străjeri și domnițe), cu vârste cuprinse între 5 și 55 de ani.