Programul Național de Dezvoltare Locală: Ce proiecte se finanțează până în 2020?

Home Economie Programul Național de Dezvoltare Locală: Ce proiecte se finanțează până în 2020?

Într-o informare prezentată de ăreședintele PSD Huneodara, deputatul Laurențiu Nistor, se arată că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) vine cu o premieră în acest an – fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unor indicatori economico-sociali, care nu lasă loc de nicio abordare pe criterii politice.

În cadrul PNDL I nu s-a putut face o astfel de alocare pentru că atunci a fost preluată și finanțarea proiectelor începute anterior, care s-au derulat în perioada (2007-2013). ”Deci, indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei trei indicatori privind structura demografică, administrativă și capacitatea financiară a acestora”, explică Laurențiu Nistor.

În interiorul județelor, au fost finanțate, în primul rând, proiectele din domeniile prioritare stabilite în lege: școli, creșe-grădinițe, unități medicale, alimentări cu apă și canalizare, drumuri. Indiferent de culoarea politică a primarilor/președinților de consiliu județean, proiectele din aceste domenii au fost finanțate în mod prioritar.

Ce se finanțează până în 2020 ?

Deputatul hunedorean Laurențiu Nistor informează că, în cadrul PNDL II, au fost depuse în jur de 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 de miliarde de lei, deci mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde de lei, alocată prin lege pentru perioada 2017-2020.

Dintre acestea, au fost selectate pe baza criteriilor obiective peste 6.800 de proiecte cu valoare totală de 29,9 de miliarde de lei.

”Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților. Astfel a rezultat următoarea repartizare a fondurilor: 9 miliarde de lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare; 16 miliarde de lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești); 4 miliarde de lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii); 1 miliarde de lei pentru unități medicale”, mai arată loderul social-democraților hunedoreni.