Prețurile energiei electrice, în atenția Ministerului Energiei

Ca urmare a situației pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde prețurile au atins un nivel ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut, Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri. Astfel, în acest context, ministrul Energiei Toma Petcu a avut o serie de întâlniri și discuții cu conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ca urmare a acestora, ANRE s-a angajat să realizeze o analiză a situației și să propună eventuale metode de intervenție în piață. Precizăm că, potrivit legii, Ministerul Energiei, poate răspunde într-un asemenea context doar dacă autoritățile responsabile de monitorizarea pieței fac sesizări și propuneri în acest sens.

În plus, Ministerul Energiei a transmis către Consiliul Concurenței semnalele primite din piață privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producători de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă.

Totodată, Ministerul Energiei va începe o analiză privind cauzele producției scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obișnuit. Analiza își propune să verifice dacă producția Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzată de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor.

Precizăm că Ministerul Energiei a cerut în mod constant în toată această perioadă informări privind evoluția pieței de energie electrică de la autoritățile care au responsabilități de monitorizare și supraveghere a acesteia.

Astfel, din datele furnizate, se configurează o serie de factori locali și regionali care explică situația actuală.
– Creșterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 – 8.000 MW., cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
– Prețuri similare în Regiune. România funcționează pe o piață europeană, având bursa de energie cuplată cu alte piețe. În acest context, prețurile energiei pe bursă sunt influențate de cele de pe piețele cu care România este cuplată.
– Asigurarea consumului intern cu producători mai scumpi. Pe fundalul producției mai scăzute din hidrocentrale și a creșterii consumului, România și-a asigurat necesarul de electricitate cu o contribuție consistentă în sistem a producătorilor pe cărbune și gaze, ale căror costuri de producție sunt mai ridicate.
– Aport infim în sistem al energiei eoliene. Cu câteva excepții, în cursul lunii iulie energia electrică produsă de centralele eoliene din România a fost nesemnificativă. Precizăm că, în urmă cu o săptămână, când producția de energie eoliană era semnificativ mai mare, prețul energiei pe bursă a scăzut drastic .
– Contractele de achiziție de energie ale distribuitorilor au expirat. În acest context, distribuitorii și-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creșterea cererii.
– Termocentrală operată de o companie privată, la jumătate din capacitatea de funcționare.
– Lipsa investițiilor în modernizări, retehnologizări și a punerii în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice. În acest sens aducem în discuție exemplul reactoarelor centralei nucleareletrice de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară, fapt ce a obligat la găsirea de soluții alternative pentru asigurarea consumului.

În final, facem precizarea că, dincolo de consumurile mari de energie înregistrate în această perioadă, România este în continuare exportator net de energie. Nivelul exporturilor din primul semestru au fost cu circa 70% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totodată, precizăm că România are capacitatea să-și asigure fără probleme consumul intern din producție proprie.
Nu în ultimul rând, reamintim că țara noastră și-a asumat liberalizarea totală a prețului energiei, acesta fiind primul an în care piața este complet liberalizată.