Momente unice din istoria mineritului din Valea Jiului, rememorate la Lupeni

Home Cultură Momente unice din istoria mineritului din Valea Jiului, rememorate la Lupeni
Momente unice din istoria mineritului din Valea Jiului, rememorate la Lupeni
Palatul Cultural Minerul, a fost joi, 3 august 2016, scena unui simpozion intitulat ”Lupeni 1977-2017″- 40 de ani de la prima revoltă anticomunistă din România – Greva minerilor de la E.M. Lupeni din 1-3 august 1977″, simpozion organizat de Primăria municipiului Lupeni pentru a rememora momentul istoric al primei mișcări anticomuniste din România, de la preluarea puterii de către regimul didcatorial al lui Nicolae Ceaușușescu.
Evenimentul a avut loc exact acolo unde, cu 40 de ani în urmă, se desfăsurau evenimentele care au zdruncinat pentru prima oară puterea instaurantă de regimul dictatorial al lui Ceaușescu. În cadrul acestuia, au fost depănate file din istoria Lupeniului din urmă cu 40 de ani, faptele istorice ale acelor momente fiind relatate  oameni de cultură de mare valoare ai Văii Jiului: dr. Mihai Barbu (scriitor), Marian Boboc (scriitor și redactor șef la Ziarul Văii Jiului) , prof. univ. dr. Mircea Baron și ing. Ioan Velica (Președintele Ligii Scriitorilor din România, filiala jud. Hunedoara), oameni care, de-a lungul timpului, au vorbit și au scris cărți despre aceste evenimente.
”Valea Jiului are oameni de cultură de mare valoare. De cele mai multe ori însă, valoarea oamenilor este recunoscută doar după ce aceștia nu mai sunt printre noi. Eu m-am hotărât să susțin actele de cultură, precum și tot ceea ce înseamnă cunoșaterea și promovarea istoriei Lupeniului. În acest context se înscrie și evenimentul pe care l-am găzduit, având alături de noi oameni de cultură ai Văii Jiului, de mare valoare și ale căror merite trebuiesc cunoscute și apreciate acum, cât ei sunt în viață, sunt contemporanii noștri. Datorită lor și relatărilor pe care ni le-au făcut despre momentul Lupeni 77, am retrăit momentele memorabile, emoționante, ale grevei minerilor din 1-3 august 1977. dar și alte file din istoria Lupeniului”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni. 
La rândul săi, profesorul Mihai Alexandru, participant la greva minerilor de la Lupeni din august 1977, a declarat: ”Am trăit în această seară,aici, la Palatul Cultural din Lupeni, un moment emoționant, alături de acești oameni valoroși care ne-au prezentat istoria Lupeniului, faptele curajoase ale minerilor din acele timpuri, așa cum au fost ele trăite de cei care au fost prezenți la această importantă filă de istorie a poporului român și a minerilor de la Lupeni și din Valea Jiului”.
Evenimentul de la Lupeni a avut loc chiar în preajma zilei în care, în Valea Jiului și în întreaga Românie, este marcată Ziua Minerului, o zi care amintește de cele două mari demonstrații ale minerilor de la Lupeni, din august 1929 și august 1977.