Tiberiu Iacob Ridzi: ”Pentru Valea Jiului, cărbune a însemnat, în mod paradoxal, și viață, dar și moarte”

Home Stiri la zi Tiberiu Iacob Ridzi: ”Pentru Valea Jiului, cărbune a însemnat, în mod paradoxal, și viață, dar și moarte”
Tiberiu Iacob Ridzi: ”Pentru Valea Jiului, cărbune a însemnat, în mod paradoxal, și viață, dar și moarte”

Statuia Minerului din Parcul Carol Schrreter din municipiul Petroșani a fost și în acest an, locul simbolic în care autoritățile locale din Petroșani, dar și toți cei care au dorit să participe la ceremoniile dedicate comemorării momentelor istorice consemnat la început de august în viața comunității  minerești din Valea Jiului (gerevele din 1929 și 1977) au fost prezenți pentru a marca acest eveniment.

La manifestările de la Petroșani dedicate Zilei Minerului au participat ministrul, alături de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, membri ai Consiliului local al municipiului Petroșani, consilieri județeni, ministrul Energiei -Toma Petcu, secretarul de stat în Ministerul Energiei – Doru Vișan, parlamentari ai județului Hunedoara, reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, ai administrației publice locale, reprezentanți ai partidelor politice, precum și reprezentanți ai altor autorități publice locale din Valea Jiului și ai diverselor instituții de inters public din Valea Jiului.

În cadrul evenimentului au fost intonate Imnul de Stat al României și emoționantul Imn al Minerilor. Și tot în acordurile fanfarei au fost depuse, de către participanți, coroane de flori la statuia minerului.

De o atenție aparte s-a bucurat și discursul rostit cu acest prilej de liderul comunității locale din municipiul Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul localității. ”Suntem din nou împreună într-un moment important pentru Petroșani, pentru Valea Jiului și, în mod special, pentru mineri și familiile acestora. Am ascultat cu mare emoție Imnul Național, urmat de Imnul Minerilor. Din punctul meu de vedere nu știu dacă există un cântec mai sugestiv decât acest Imn al Minerilor, prin profunzimea și prin simplitatea în același timp ale versurilor. Paradoxal, pentru mineri și pentru  Valea Jiului în același timp, cărbunele a însemnat viață, dar și moarte. A însemnat viață pentru toți cei care au lucrat în mină, pentru familiile lor, și moarte pentru cei care, pentru a pune o pâine pe masă copiilor și familiilor lor, au murit. Astăzi suntem aici pentru a-i cinsti, pentru a le cinsti memoria și pentru a ține aprinsă această flacără a vieții și a morții, această îmbinare indisolubilă a noastră, a vieții și a morții pe acest pământ. Acum 40 de ani se întâmpla un  alt eveniment, care  venea după Lupeni 1929, în care minerii au făcut prima mișcare anticomunistă, chiar dacă la început cauzele au fost altele, însă în acea perioadă nicio altă categorie socială nu a îndrăznit să ridice vocea împotriva conducerii. Minerii au dat dovadă încă o dată că pentru ei curajul, solidaritatea, cinstea, onoarea, țara, familia, sunt valori mai presus de orice. Aceste valori care le-au definit viața au făcut posibilă și acea mișcare din 1977, care ulterior s-a transformat într-o mișcare anticomunistă”, a spus, în discursul său, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.