Aproape 45% din cantitatea de energie consumată este tranzacționată pe PZU

Pe piața secundară de energie, aproape 45% din cantitate este tranzacționată pe PZU, iar de acolo provine problema creșterii prețului la energie, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu, într-o conferință de presă.

„Încă de acum patru săptămâni ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuții, atât cu ANRE, cât și cu Consiliul Concurenței, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurență sau neconcurență. Am cerut domnului Havrileț (președintele ANRE — n. r.) să facă o analiză să zică dacă sunt decizii pe care trebuie să le luăm. Am avut discuții cu directorul OPCOM și am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar prețurile și anomaliile din prețuri. Am observat că, în iunie, la toate contractele pentru furnizorii de ultimă instanță, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE să fie amânată această licitație”, a spus Petcu.

Potrivit acestuia, problema este că toate aceste companii, care nu au încheiat contractele bilaterale, s-au dus cu toată această cantitate și cumpără energia din Piața pentru Ziua Următoare (PZU).

„Este pentru prima dată când într-o piață secundară avem aproape 45% din cantitatea de energie consumată tranzacționată pe PZU. Am înțeles că de acolo provine problema. Sperăm ca ANRE să demareze cât mai repede această procedură de licitație pentru ca toți acești furnizori să aibă contracte bilaterale fără să mai vină cu cantitățile suplimentare pe PZU”, a mai arătat ministrul Energiei.

El a precizat că joi consumul a fost de aproape 8.000 MW, la fel ca în perioada de iarnă.

„Este o vară caniculară și secetoasă, avem temperaturi record și consumurile pentru climatizare cresc foarte mult în această perioadă și avem consumuri mari, aproape 8.000 MW am avut ieri, cam la fel cu perioada de iarnă. România, în toată această perioadă, a avut capacitatea să producă suficientă energie pentru consumul propriu. Am și exportat. Suntem exportatori de energie”, a mai arătat Petcu.

AGERPRES