Avram Iancu a stabilit un nou record de distanță în maratonul său de înot de pe Dunăre

Home Stiri la zi Avram Iancu a stabilit un nou record de distanță în maratonul său de înot de pe Dunăre
Avram Iancu a stabilit un nou record de distanță în maratonul său de înot de pe Dunăre

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care și-a propus să străbată înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, a stabilit un nou record de distanță în cursa pe care o desfășoară pe fluviu de mai bine de o lună și jumătate, el reușind să înoate 53 de kilometri într-o singură zi, după cum a notat pe pagina sa de socializare.

Înotătorul a anunțat că a străbătut deja jumătate din traseul de pe Dunăre și se apropie de orașul Novi Sad, din Serbia, unde ar trebui să ajungă în cursul serii de luni.

„Nou record de distanță, 53 de km. De la borna 1345 la 1292. Vechiul record era între Viena și Bratislava, 52 de km. La 7.30 am fost în apă și la ora 20.00 terminam efortul. Am beneficiat de o zi superbă. Am trecut prin Vikovar, am trecut pe lângă borna 1300 și am ieșit definitiv din Croația”, a scris Avram Iancu pe pagina sa de socializare.

Bibliotecarul a plecat înot pe Dunăre pe 20 iunie, din Munții Pădurea Neagră, într-o călătorie în care și-a propus să parcurgă 2.860 de kilometri de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. „Va fi o încercare dificilă, care va împinge limitele umane la extrem. (…) Eu nu iau în calcul un eșec, ci doar modul în care va trebui să fac față tuturor obstacolelor”, a declarat, la plecare, Avram Iancu.

Alături de Iancu se află caiaciștii Valerică Rîmbu, din Galați, și Ulise Galu, din Brașov, doi sportivi experimentați care au plutit cu caiacul pe Dunăre peste 2.500 de kilometri.

Avram Iancu și-a propus să străbată cei 2.860 de kilometri ai cursului Dunării înotând câte 50 de kilometri pe zi, sosirea în Portul Sulina fiind programată în jurul datei de 20 august. În acest timp, el va străbate zece țări și patru capitale europene.

Potrivit acestuia, ideea de a înota pe tot cursul Dunării i-a venit după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre” al lui Jules Verne, în care scriitorul prezintă povestea lui Ilia Bruș, un bărbat care a câștigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene și a anunțat că va străbate tot fluviul cu o barcă, de la izvoare până la vărsarea în mare, trăind numai din peștele prins pe durata călătoriei.

Evoluția înotătorului poate fi văzută în timp real pe următorul link: http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0xj3eN6fpUVteXlMrqsu1K3rIT2RS4c4C

Avram Iancu a spus că doar două persoane au reușit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Bibliotecarul din Petroșani este cunoscut pentru că a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franța și Marea Britanie.

AGERPRES