Inechitățile din Legea pensiilor, punctul central de interes al comunității din Valea Jiului la întâlnirea cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social

Home Economie Inechitățile din Legea pensiilor, punctul central de interes al comunității din Valea Jiului la întâlnirea cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social
Inechitățile din Legea pensiilor, punctul central de interes al comunității din Valea Jiului la întâlnirea cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social

La Petroșani a avut loca astăzi, în organizarea Prefecturii județului Huneodara o ședință extinsă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, cu participarea ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea precum și a secretarului de stat din Ministerul Muncii și Justitiei Sociale, Adrian Rîndunică.

La dezbaterile care au loc la sediul Primăriei din Petroșani au participat o parte din deputații hunedoreni, președintele Consiliului Județean Hunedoara – Mircea Bobora, primarul municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi și alți reprezentanti ai UA-T din Valea Jiului, precum și lideri ai asociațiilor repreentative ale pensionarilor minerit, siderurgie și alte sectoare de activitate din regiune.

În cadrul acestei întruniri, reprezentanții organizațiilor de pensionari au adus în atenția ministrului Gabriel Petrea principalele probleme ale acestei categorii sociale, în mod principal aceștia exprimându-și nemulțumirea cu privire la prevederile legislative care reglementează în prezent sistemul de pensii, atât cele rezultate din activitatea în condițiile normale de lucru, cât si cele pentru condiții deosebite, speciale și militare. Oamenii au făcut apel la parlamentari și la reprezentanții Guvernului pentru întocmirea, promovarea și susținerea în Parlament a unei noi lega pensiilor, care să fie una unitară și echitabilă. De asemenea, reprezentantii pensionarilor au reclamat și situația în care se regăsesc foarte mulți pensionari din sectorul minier, care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 și pentru care, noile prevederi legale privind recalcularea pensiilor le-au provocat o serie de inechități în comparație cu colegii lor ieșiți la pensie după anul 2011 după aceleași condiții de muncă. 

“Putem pleca, de aici, cu concluzia că viitoare lege a pensiilor trebuie să fie o lege echitabilă, care să repare inechitățile care au apărut în sistem. Asta înseamnă că trebuie să avem grijă ca în proietcul de lege care va reglementa pensiile să nu mai existe scăpări cum sunt acestea. Trebuie să avem grijă ca tot ceea ce dumneavoastră (pensionarii-n.r.) sugerați, sesizați și ne spuneți că există acolo să încercăm să le analizăm și să rezolvăm în consecință”, a declat ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea.

Acesta a mai precizat că, în ceea ce privește recalculările, nu scade pensia nimănui. ”Dacă recalcularea este negativă, rămâne pensia întreagă. Nu scade nicio pensie. Dați-mi voie să cred că viitoare lege a pensiilor va fi una care să rezolve aceste probleme și împreună cu dumneavoastră vom reuși să rezolvăm lucrurile”,  a mai spus ministrul.

Atat ministrul Dialogului Social, cât și secretarul de stat prezenți astăzi în Valea Jiului și-au exprimat dorința ca toate problemele să fie formulate în scris și transmise Ministerului pentru Dialog Social pentru a fi analizate, în vederea elaborării și promovării în Parlament a unei noi legi a pensiilor.