Pelerini la ”Nedeia Troiței”, în masivul Parâng

Home Reportaj Pelerini la ”Nedeia Troiței”, în masivul Parâng
Pelerini la ”Nedeia Troiței”, în masivul Parâng

Câteva sute de oameni au ales să petreacă astăzi câteva ore plăcute de Sf. Maria în inima munților Parâng, acolo unde autoritățile locale de la Petroșani au organizat o nouă ediție a tradiționalei nedei momârlănești de Sântămărie.

La troița din Parâng, ridicată în urmă cu câțiva ani de voluntarii Asociației Petro Aqua, a fost oficiată o slujbă religioasă, oficiată de părintele ortodox Gabriel Bulf. Și tot aici, oamenii au avut parte de o agapă frățească oferită de păstrătorii tradițiilor.

La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, dar și mai mulți consilieri locali precum și deputatul de Hunedoara Lucian Heiuș, liderul liberallor hunedoreni. ”De la an la an, tot mai mulți oameni vin în munte, în Parâng, în locul în care a fost ridicată o troiţă pentru a participa la nedeia închinată acestor locuri. Nedeia Troiţei vrea să le amintească tuturor că aici, la munte, în inima Parângului, că momârlanii, băştinaşii locului, s-au adunat din cele mai vechi timpuri, de Adormirea Maicii Domnului. Nedeia Troiţei a devenit un simbol al sărbătorii de Sfânta Maria în Parâng, acolo unde momârlanii ne aşteaptă an de an să petrecem cu ei. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, când vremea a fost bună şi a ţinut cu cei care au vrut să deguste din mâncarea tradiţională, dar şi să ia o porţie de aer curat de munte”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.