Seceta și activitatea microhidrocentralei de pe Taia pun în pericol alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor din orașul Petrila

Seceta din această vară, dar și exploatarea la maxim a resurselor de apă din pârâul Taia de către microhidrocentrala amplasată pe acesta, au condus la apariția unor disfuncționalități în activitatea stației de tratare a apei potabile utilizată de Apa Serv Valea Jiului de pe această sursă de apă. Ceea ce este însă și mai grav este că, fără impunerea unor măsuri imediate, Apa Serv ar putea fi pusă în situația de restricționa furnizarea apei potabile pentru consumatorii din Petrila și Petroșani, care utilizează sursa Taia drept principală sursă de alimentare cu apă potabilă.

Avertismentul vine chiar din partea directorului general al Apa Serv, Costel Avram, care spune că a transmis, în acest sens, notificări atât către administratorul MHC-ului de pe Taia, cât și către Primăria orașului Petrila și către Apele Române. ”Am tras un semnal de alamă pentru că, practic, ne găsim în situația ca jumătate din consumatorii din orașul Petrila, dar și zona de nord a Petrosaniului să rămână  fără apă, ca urmare a faptului că menținerea la capacitate maximă a MHC-ului de la Taia în condițiile actuale de secetă au făcut ca sursa noastră de captare de la Taia să fie secată complet”, a declarat Costel Avram.

Pentru a nu pune în pericol funcționarea stației de tratare a apei de la Taia, Apa Serv Valea Jiului a fost nevoită să ia măsura restricționării furnizării apei potabile în Petrila și Petroșani Nord pe timp de noapte. În același timp, conducerea Apa Serv Valea Jiului solicită intervenția Primăriei orașului Petrila în soluționarea acestei probleme. ”Primăria orașului Petrila trebuie să ia măsuri, având în vedere că această microhidrocentrală funcționează în parteneriat cu autoritatea locală, care beneficiază de iluminat gratuit din această sursă de energie. Îi înțeleg, dar la rândul lor, toată lumea trebuie să respecte angajamentele asumate, astfel încât să nu ajungem să-i privăm pe cetățeni de accesul la apă potabilă, doar pentru a nu avea facturi de plată la energie”, a mai spus Costel Avram.

La rândul lor, reprezentanții administrației locale din orașul Petrila apreciază că aspectele semnalate de conducerea operatorului regional de apă trebuiesc verificate și, împreună, trebuie luate măsurile care se impun.