Problemele mineritului în dezbatere, luni, la Ministerul Muncii

Home Economie Problemele mineritului în dezbatere, luni, la Ministerul Muncii

Liderii Confederației Sindicale Naționale Meridian vor avea luni o întâlnire de lucru cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în cadrul căreia se va analiza situația din mai multe sectoare reprezentative, respectiv minerit, transporturi, administrație, poliție, silvicultură, cultură și mass-media, informează un comunicat al confederației sindicale.

„Luni, 21 august 2017, începând cu ora 11:00, la sediul Confederației Sindicale Naționale Meridian se va desfășura o întâlnire de lucru la care vor participa Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Ion Popescu, președintele Confederației, primari ai localităților din comunitățile miniere și reprezentanții unor domenii de activitate profesională din structura Confederației: minerit, transporturi, administrație și poliție, silvicultură, Apele Române, agricultură, cultură și mass-media, apărare, etc”, se precizează în comunicat.

Printre subiectele ce vor fi discutate se numără inițierea unui act normativ privind data pensionării, promovarea unei ordonanțe de urgență ce permite angajaților din mine să se pensioneze în cazul opririi definitive a activității, urgentarea adoptării statutului personalului feroviar precum și aplicarea dispozițiilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, etc.

„Cu această ocazie vor fi abordate următoarele subiecte: inițierea unui act normativ de abrogare a Hotărârii de Guvern nr. 291 din 2017, pentru că îi tratează pe pensionari în mod discriminatoriu în raport cu data pensionării și pentru că poate genera un val de procese în instanță; prelungirea termenului de aplicabilitate al OUG nr. 36/30.04.2013 și modificarea art.8 alin. 2 și a art.20 alin.6 din această ordonanță; romovarea unei ordonanțe de urgență care să dea posibilitatea tuturor angajaților ce-și desfășoară activitatea în minele din Valea Jiului și care vor rămâne în momentul opririi definitive a activității fără loc de muncă și care nu au nici condiții de pensionare, să se poată pensiona în cazul în care doresc, dacă au un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani; completarea OUG nr. 59/2000 privind Statutul Personalului Silvic, legiferată prin Legea 427 din 2001, cu prevederi similare celor din Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului referitor la condițiile de pensionare și de stabilire a cuantumului pensiei; urgentarea adoptării Statutului Personalului Feroviar; aplicarea dispozițiilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată în comunicatul Confederației Sindicale Naționale Meridian.

AGERPRES