Olguța Vasilescu: ”Inechitățile legate de pensiile minerilor vor fi rezolvate printr-o nouă lege”

Home Economie Olguța Vasilescu: ”Inechitățile legate de pensiile minerilor vor fi rezolvate printr-o nouă lege”
Olguța Vasilescu: ”Inechitățile legate de pensiile minerilor vor fi rezolvate printr-o nouă lege”

Minerii care au ieșit la pensie înainte de 2011 primesc sume diferite față de cei care s-au pensionat după această dată, ceea ce este o inechitate care va fi rezolvată printr-o nouă lege, a declarat, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, după o întâlnire de lucru cu liderii Confederației Sindicale Naționale Meridian.

„Sunt multe nemulțumiri și au dreptate, în sensul că unii care au ieșit la pensie înainte de 2011 față de cei care au ieșit după 2011 au pensii diferite. Le-am explicat că nu este o problemă cu Hotărârea de Guvern care s-a dat în acest an, ci cu legislația veche. Avem de-a face cu o lege a pensiilor care are foarte multe inechități. S-a încercat de-a lungul anilor în Parlament să se corecteze aceste inechități și din păcate unele așa-zise corecturi au generat inechități și mai mari. Totul se poate regla numai printr-o lege nouă. Ne gândim la o legislație pe pensii care să corecteze inechitățile”, a arătat ministrul.

Duminică, premierul Mihai Tudose a anunțat că Legea pensiilor va fi promovată în această toamnă și va regla și aspectele legate de cumulul pensie-salariu. Întrebat la Antena 3 dacă mai este posibil ca o persoană care iese la pensie să se reangajeze a doua zi la stat și să câștige cumulat zeci de mii de lei din pensie și salariu, Tudose a răspuns: „Astăzi, când stăm de vorbă, da, încă este posibil. A fost un prim pas această stopare a creșterilor nebunești și a acelui procent față de ultimul salariu în plată. Pe legea pensiilor, în această toamnă, doamna ministru Olguța Vasilescu va regla și aceste lucruri”.

Totodată, chestionat dacă va fi obligativitatea de optare între pensie și salariu, Tudose a afirmat: „Da, va fi pe legea pensiilor”.

AGERPRES