Lunga vară fierbinte a artistului fotograf Francisc Nemeth

Home Cultură Lunga vară fierbinte a artistului fotograf Francisc Nemeth
Lunga vară fierbinte a artistului fotograf Francisc Nemeth

Dacă pentru cei mai mulți dintre noi, vara este sinomină cu vacanțele, cu odihna și relaxarea, pentru remarcabilul artist fotograf vulcănean Francisc Nemeth acest anotimp are aceleași valențe ale constantei sale activități artistice: vernisaje de artă fotografică, expoziții, saloane de fotografie, concursuri naționale și internaționale ș.a.m.d.

Numai în ultimul an, prezența maestrului Nemeth pe diverse meridiane, ca veritabil ambasador al culturii și artei din Vulcan, Valea Jiului și România a fost una extrem de bogată, premiile adunate în impresionanta sa bibliografie curgând unul după celălalt, în același ritm accelerat. De altfel, însăși prezența lui Fracisc Nemeth în cadrul vreunui salon de artă fotorafică, indiferent unde ar avea loc acesta, este deja o garanție a unor noi diplome și medalii pentru domnia sa și, indirect, pentru concitadinii săi. Mai în glumă, mai în serios, istoria consemnează chiar că, în urmă cu câțiva zeci de ani, în anii 80, în Valea Jiului, la Petroșani, avea loc un interesant festival cultural, sub genericul ”Cântecul Adâncului” în cadrul căruia arta fotografică avea un loc bine definit. După câțiva ani buni, organizatorii au anulat expoziția de artă fotografică, pentru că se ”plictisiseră” să-l aibă de fiecare dată drept câștigător pe Francisc Nemeth, cu uimitoarele sale creații de artă vizuală.

Oarecum similar, dar în mod cert involuntar, în ultima perioadă am neglijat să vă prezentăm succesele reputate de artistul Francisc Nemeth, în plan internațional, în această vară. Iar ele nu au fost deloc puține. Numai în această vară, lucrările maestrului Francisc Nemeth au colindat Terra, în diverse state de pe cinci continente. Desingur, nu vă mai spunem o noutate, de peste tot acestea au cules valoroase premii internaționale.

Acum, artistul Francisc Nemeth se pregătește intens pentru o expoziție în care va fi prezent, pentru a reprezenta cultura din Valea Jiului în Ungaria, la Varpalota, localitate înfrățită cu municipiul Petroșani. Acolo, Francisc Nemeth va avea și o o expoziție foto personală, care consemnează și prima sa ieșire la un eveniment de asemenea anvergură, în afara țării, după expoziția personală pe care a vernisat-o în 1994, la Philadelphia, În Statele Unite.

 ”Mă simt deosebit de  onorat să reprezint Vulcanul, Valea Jiului și de ce nu România peste hotare, cu lucrările mele de artă fotografică, despre care pot spune cu mândrie că au colidat deja, în acest an, pe cinci continente ale lumii. În perioada 26 august- 3 septembrie 2017 vor avea loc Zilele orașului Várpalota, oraș înfrățit cu Petroșaniul. Tot aici, în 2 septembrie se serbează Ziua Minerului. Cum expoziția mea este programată pentru a fi vernisată chiar în cadrul manifestărilor de Ziua Minerului din orașul Varpalota, nu pot decât să fiu mândru că voi reprezenta acolo regiunea Văii Jiului și minerii noștri”, spune Francisc Nemeth.

În mod cert, până la începutul anului viitor, când artistului fotograf Francisc Nemeth din Vulcan i se va conferi și un titlu de onoare în cadrul Uniunii Internaționale a Artiștilor Fotografi, vor mai urma alte și alte expoziții și concursuri internaționale de fotografie, de unde Francisc Nemeth va culege binemerițati lauri. Cu riscul de a fi mai mult decât redundanți în a consemna aceste performanțe, vom fi ”pe fază” pentru a vă împărtăși succesele concitadinului nostru, ale cărui performanțe artistice ne fac și pe noi, la fel ca și pe domnia sa, mândri.

Felicitări și tot înainte, maestre Francisc Nemeth !