„Pravila mare”, o culegere de legi imprimată în anul 1652 este ”exponatul lunii” la MCDR Deva

Home Cultură „Pravila mare”, o culegere de legi imprimată în anul 1652 este ”exponatul lunii” la MCDR Deva
„Pravila mare”, o culegere de legi imprimată în anul 1652 este ”exponatul lunii” la MCDR Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 septembrie 2017, o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii septembrie 2017 face parte din colecţia de carte veche a MCDR, fiind reprezentat de un exemplar al tipăriturii „Îndreptarea legii” sau „Pravila mare”, o culegere de legi imprimată în anul 1652 în tipografia Mitropoliei din Târgoviște. Prin cuprinsul ei juridico-canonic și prin scopurile judiciare, disciplinare și didactice, cartea a fost o legiuire de bază pentru stat și biserică, fiind aplicată în Țara Românească, Moldova și Transilvania, și rămasă în vigoare chiar și în secolul al XIX-lea în ceea ce privește dispozițiile canonice.

Volumul este tipărit cu alfabet chirilic, în limba română, și a cunoscut o largă circulaţie în întreaga arie geografică locuită de români, contribuind astfel la unificarea gândirii juridice româneşti. Considerată relativ rară în Transilvania, a fost semnalată în județul Hunedoara în proprietatea unor biserici hunedorene din localităţi ca Țebea, Grid, Tuștea, Groși, Hondol, Beriu, Tei. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva deţine două exemplare, volumul prezent intrând în inventarele instituției în anul 1963, prin achiziție.

”Considerăm însă că este reprezentativ faptul că, în timpul Revoluției din 1848-1849, sau poate mai târziu, se semna pe ea nimeni altul decât Avram Iancu, în calitatea sa de Prefect a Legiunii Auraria Gemina dar și de avocat. Ținând seama de preocupările sale juridice, nu este exclus ca renumita carte de legiuiri străbune să-i fi aparținut. Cert rămâne însă faptul că Avram Iancu s-a semnat la un moment dat pe filele cărții, conferindu-i astfel valoare memorială deosebită și caracter de raritate bibliofilă, iar Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva expune acest exemplar în luna în care se se desfășoară Serbările Naționale de la Țebea”, se arată într-un comunicat al Muzeului Civilizației dacice și Romane din Deva.