Mii de persoane au participat la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate lui Avram Iancu

Home Cultură Mii de persoane au participat la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate lui Avram Iancu
Mii de persoane au participat la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate lui Avram Iancu

Câteva mii de oameni au participat duminică, 10 septembrie, la Serbările Naționale de la Țebea, în județul Hunedoara, eveniment dedicat comemorării eroului național Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc în acest an 145 de ani.

Manifestările au avut loc în cimitirul din Țebea, acolo unde se află mormântul lui Avram Iancu, între oficialitățile prezente numărându-se președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD, Liviu Dragnea, miniștrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, parlamentari și autorități din județele Hunedoara, Arad, Alba și Bihor. Ca de fiecare dată, Valea Jiului a fost reprezentată la acest eveniment de mai multe delegații de români veniți din toate localitățile Văii Jiului, împreună cu primarii, consilierii locali sau județeni, ori chiar cu parlamentarii din regiune.

„Sărbătoarea națională de la Țebea a dobândit o valoare tradițională, cu valențe de suflet pentru toți românii. (…) Avram Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, pregătind drumul spre Marea Unire de la 1918”, a declarat în fața asistenței primarul comunei Baia de Criș, Mihai Liviu Gorcea.

Manifestările de la Țebea au început cu o slujbă religioasă în biserica din cimitir, oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și un sobor de preoți, după care a urmat o evocare istorică a personalității celui pe care moții îl numesc „Crăișorul munților”. Apoi au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu din partea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților, a mai multor instituții ale statului, autorități locale și județene, partide politice și organizații neguvernamentale.

În cursul după-amiezii, la Țebea a avut loc și un spectacol folcloric în aer liber, în cadrul căruia și-au dat concursul artiști de prim rang ai muzicii populare românești.