Festival Dacia Felix la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Home Cultură Festival Dacia Felix la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Festival Dacia Felix la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Asociația de Turism Retezat – Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, în parteneriat cu Asociația Terra Dacica Aeterna, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Primăria orașului Hațeg, Primăria comunei Sarmizegetusa, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO – Universitatea din București, Administrația Parcului Național Retezat organizează, la finalul săptămânii, ediția a II-a a Festivalului Roman Dacia Felix – Sub semnul acvilei.

Evenimentul este dedicat memoriei celui care a fost arheologul clujean Dorin Alicu, dar și pentru a marca comemorarea a 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian.

Evenimentul se va concentra în zona orașului Hațeg, dar și a sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane, unul dintre cele mai importante obiective turistice și culturale din județul Hunedoara.

Programul FESTIVALULUI ROMAN DACIA FELIX – SUB SEMNUL ACVILEI 
-In memoriam Dorin Alicu- Ulpia Traiana Sarmizegetusa / Hațeg,
Ediția a II-a, 16 -17 septembrie 2017

Sâmbătă, 16 septembrie 2017:

Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa:

-12.00 Deschiderea publică a taberelor militare și atelierelor meșteșugărești (Prelucrare metal, Prelucrare lemn, Prelucrare os, Țesătorie, Mozaic, Monetărie, Hărti și caligrafie (Scriptoria), Jocuri, Metaloplastie, Bucătărie (doar mostre de prezentare), Întreținere echipamente, Antrenamente soldați și gladiatori.

-16.00 Prezentarea echipamentelor antice romane, dacice și sarmatice.

-16.30 Prima confruntare militară între legiunea romană și războinicii daci și sarmați. Asediul Daciei.

-17.00 Lupte de gladiatori cu Ludus Ursus Nigrus.

Hațeg:

-19.30 Ceremonia de deschidere a Festivalului Roman Dacia Felix – Sub semnul acvilei.

-20.00 Paradă cu torțe în centrul orașului.

Duminică, 17 septembrie 2017

Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa:

-11.00 Deschiderea publică a taberelor militare și atelierelor meșteșugărești (Prelucrare metal, Prelucrare lemn, Prelucrare os, Țesătorie, Mozaic, Monetărie, Hărti și caligrafie (Scriptoria), Jocuri, Metaloplastie, Bucătărie (doar mostre de prezentare), Întreținere echipamente, Antrenamente soldați.

-13.00 Bătălia finală împotriva dacilor. Cucerirea Daciei.

-14.30 – 15.30 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

-15 .45 . Ceremonia de incinerare a întemeietorului Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Laudatio în cinstea Împăratului Marcus Ulpius Traianus, la 1900 de ani de la moartea acestuia.

-16. 45 – Amfiteatrul roman. Demonstratii de gladiatori.

-17.00 Închiderea Festivalului Roman Dacia Felix – Sub semnul acvilei.

Notă: Tururile ghidate și momentele importante din cadrul Festivalului Dacia Felix – Sub semnul acvilei vor fi susținute cu informații oferite de prof. univ. dr. Alexandru Diaconescu (Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca) și dr. Gică Băeștean (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa).

Pentru participarea la activitățile desfășurate în cadrul sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, administrat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane, accesul se face pe baza biletului (10 lei/adult și 2 lei/copil).