PNL invită firmele să semneze o petiție împotriva ”Split TVA”

Home Economie PNL invită firmele să semneze o petiție împotriva ”Split TVA”

PNL a început o campanie de strângere de semnături de la toți agenții economici, împotriva Ordonanței 23/2017 privind plata defalcate a TVA (incepand cu 1 ian 2018).

Potrivit primvicepreședintelui PNL Hunedoara, Adrian Nicolae David, acțiunea se desfășoară, în aceste zile, și în județul Hunedoara, unde liberalii invită reprezentanții mediului de afaceri să li se alăture în acest demers, pentru a atrage astfel atenția guvernului Tudose că măsurile fiscale anunțate nu întrunesc girul firmelor din România.

Adrian David apreciază că ”Split TVA” este cea mai contestată măsură a cabinetului Tudose, după încercarea de introducere a impozitului pe cifra de afaceri. Acesta arată, de asemenea, că: 

• Motivația oferită de guvern – combaterea evaziunii fiscale la plata TVA – nu stă în picioare. Vor fi lovite de acestă măsură doar firmele corecte și vor scăpa marii evazioniști. Guvernul are îndemână instituții și pârghii pentru a combate țintit marea evaziune la plata TVA. A preferat, însă, o măsură generalizatoare și abuzivă care demontrează incapacitatea administrativă și politica premeditată de asuprire a sectorului economic privat.

• Firmele plătitoare de TVA vor fi silite să facă două plăți pentru fiecare factură (una pentru TVA, în contul special, celaltă – fără TVA – în contul obișnuit). 300.000 de firme vor trebui să-și deschidă noi conturi la bănci și la trezorerie, să-și modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența TVA în timp real, să aibă angajați care să nu greșească niciodată pentru că, altminteri, riscă penalizări severe – până la confiscarea a jumătate din suma ce reprezintă TVA pentru o factură.

• Guvernul e ciumă cu firmele și mumă cu organele de control: îi penalizează aspru pe cei care întârzâie/greșesc plata TVA, dar nu prevede nicio sancțiune dacă ANAF-ul nu returnează TVA-ul deductibil în 3 zile, așa cum stipulează ordonața de urgență.

• Va crește exponențial birocrația care va lovi firmele corecte și, în special, pe cele cu un volum mare de facturi/activități. Tot firmele plătitoare de TVA vor suporta, până la urmă, haosul și costurile generate de implemenarea supravegherii de către Fisc a noului sistem.

• Vor crește substanțial cheltuielile făcute de firme pentru a se pune la punct și a face față noilor cerințe.
• Practic, statul va fi creditat de aceste firme private doar pentru că este incapabil să colecteze TVA. Planul este ca statul să se folosească de banii sectorului privat, fără să aibă acordul acestuia, ca efect al hățisului birocratic impus firmelor.

• Sub regimul Dragnea, devenim prima ţară din UE în care se face un experiment pe mediul de afaceri prin introducerea unui sistem de plată a TVA care creează grave prejudicii firmelor. Doar Italia aplică această măsură, dar la un nivel mult mai redus, numai pentru companiile care au contracte directe cu statul.

• Va fi la fel de inaplicabil cum a fost impozitul pe bacşiş inventat de Guvernul Ponta (prin Teodorovici). Nu va reuşi să crească încasările la TVA. Nu va face altceva decât să-i penalizeze pe bunii platnici. Nu-i va afecta în niciun fel pe rău-platnicii care au făcut evaziune pe TVA și vor continua să o facă.

• Este o măsură care trădează interesul exclusiv al Guvernului PSD-ALDE pentru a jupui sectorul privat, care își desfășoară activitatea onest și care contribuie deja la bugetul statului, dar și dezinteresul fățiș față de cei care încalcă legea, adică față de diminuarea evaziunii.

”În aceste condiții, PNL ca forță politică responsabilă, dorește să vină în sprijinul mediului de afaceri, solicitând și patronilor să gireze demersurile pe care intenționăm să le facem, la nivel politic și parlamentar, prin semnarea acestei petiții”, mai spune Adrian Nicolae David.

Listele pentru semnături se găsesc și pot fi completate de cei care doresc, la toate filialele PNL din Valea Jiului și din județul Hunedoara.