Ce rămâne în Valea Jiului și în județul Hunedoara după vizita Primului Minstru Mihai Tudose ?

Home Economie Ce rămâne în Valea Jiului și în județul Hunedoara după vizita Primului Minstru Mihai Tudose ?
Ce rămâne în Valea Jiului și în județul Hunedoara după vizita Primului Minstru Mihai Tudose ?

Ce rămâne în Valea Jiului și în județul Hunedoara după vizita Primului Minstru Mihai Tudose ? Categoric, aceasta este întrebarea pe care și-o pun cei mai mulți dintre cetățenii din Valea Jiului și din județul Hunedoara, acum, după ce vizita neașteptată a premierului Mihai Tudose, care a alocat nu mai puțin de două zile întregi analizării problematicii din acest județ, s-a încheiat.

Pentru a putea identifica un răspuns cât mai corect la întrebarea din titlu, analizăm succind ”traseul” pe care l-a urmat Primul Ministru Mihai Tudose în cele două zile în care s-a aflat în județul Hunedoara. Prima oprire a acestuia în județul Hunedoara a constituit-o vizita inopinată pe șantierul autostrăzii A1 Deva-Lugoj, undeva în zona Șoimuș. „Am avut o surpriză plăcută aici. Erau 600 de oameni pe șantier, se lucra, se lucrează, lucrurile sunt în regulă. Am discutat și despre pasajele și descărcarea de pe autostradă spre Deva care se vor efectua. Am venit la Deva și în județul Hunedoara fiind în trecere de la Sibiu spre Valea Jiului”, a declarat Mihai Tudose în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc imediat după o altă vizită considerată a fi importantă, respectiv vizita la Spitalul de Urgență din Deva, care a beneficiat în ultima vreme de mai multe fonduri de investiții guvernamentale.

 

Primul Ministru a vrut să evalueze personal și situația de la Complexul Energetic Hunedoara. Mihai Tudose a vizitat, în acest sens, în cursul zilei de vineri, termocentrala de la Mintia, iar sâmbătă a avut o întâlnire cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, cu sindicatele și la sediul companiei de la Petroșani. ”La Mintia am vrut să vedem care este starea reală. Am constatat că nu s-au făcut toate eforturile pentru a repune Mintia pe harta energetică, dar pot să vă spun că sunt șanse mari și facem toate eforturile necesare pentru ca Mintia să redevină un model energetic românesc. Este un angajament al Guvernului. Am înțeles de la colegii din Guvern că sunt cel puțin doi investitori interesați să susțină aceste demersuri. Nu pot să-mi dau eu cu părerea care este mai bun sau nu. Dar este bine că, față de anul trecut, când fosta guvernare nu știa cum s-o închidă mai repede, acum vorbim despre opțiunea de a alege între doi investitori. Mintia va rămâne pe cărbune și în acest fel încercăm să relansăm și industria extractivă din Valea Jiului. Și aici avem o problemă, pentru că nu mai sunt mineri și trebuie să încurajăm, în acest sens, unitățile de învățământ care pot să pregătească personal pentru industria minieră”, a declarat premierul Miha Tudose.

Aceași idee a fost reluată de premierul Mihai Tudose și după ședința de lucru de la sediul CEH Petroșani. ”Vom încerca să nu mai închidem mine, ci, dimpotrivă, să deschidem mine. Ne dorim ca și Mintia, și Paroșeniul să devină elemente de siguranță pentru această zonă” a declarat Mihai Tudose.

Acesta a precizat, în cadrul unei sesiuni de declarații pentru presă că a avut o întâlnire foarte bună, constructivă, la Petroșani, atât cu conducerea administrativă a societății și cu sindicatele, dar și cu reprezentanții pensionarilor din minerit. ”Scopul vizitei de astăzi, și cred eu că și rezultatele pe care le-am înregistrat, sunt în sensul acțiunilor necesare în vederea retehnologizării mineritului românesc, a redării mândriei Văii Jiului cu tot ce înseamnă, pornind de la siguranța în exploatare, siguranța oamenilor, trecând prin recunoașterea mineritului și energiei produse pe cărbune ca element de siguranță națională și ajungând la aducerea exploatărilor în zone de competitivitate. Nu mai dorim ca la anul să nu mai fim în situația de acum, când trebuie să importăm o jumătate din stocurile de cărbune pentru iarnă. Pentru asta vom încerca să nu mai închidem mine ci, dimpotrivă, să redeschidem mine, iar Mintia și Paroșeniul să devină elemente de siguranță în acest sistem energetic pentru zona aceasta a țării”, a declarat la Petroșani Primul Ministru Mihai Tudose.

Deși optimiste, delcarațiile premierului sunt privite cu mari rezerve în Valea Jiului, mai cu seamă în condițiile în care, în timp ce șeful Guvernului vorbește despre redeschideri de mine, Guvernul tocmai a aprobat programul pentru închiderea, în anul 2018, a capacităților de producție de la minele Lonea și Lupeni, cu disponibilizarea unui număr de 500 de oameni.

În altă ordine de idei, Primul Ministru a vizitat sâmbătă și situl industrial de la Hunedoara, dar pe parcursul vizitei sale în județul Hunedoara și-a făcut timp și pentru a participa la o ședință a PSD Deva în care au fost făcute o serie de primiri de noi membri de partid, pentru o întrevedere cu candidatul de primar al PSD pentru alegerile din 5 noiembrie de la Deva, ba chiar și pentru o vizită, alături de liderii PSD din Deva la piață și la un centru comercial, unde a stat de vorbă și cu mai mulți cetățeni.

Ce rămâne după vizita Primului Ministru Mihai Tudose în județul Hunedoara ? Poate doar speranța că ea nu va fi încă un balon de săpun menit să spele imaginea unui partid politic care se pregătește să câștige o altă redută electorală: Primăria Deva.