Galeria Ianza, gazda expoziției ”Urme din Umbre” a artistului fotograf Francisc Nemeth

Home Cultură Galeria Ianza, gazda expoziției ”Urme din Umbre” a artistului fotograf Francisc Nemeth
Galeria Ianza, gazda expoziției ”Urme din Umbre” a artistului fotograf Francisc Nemeth

În deschiderea seriei de activități culturale care marchează ediția din acest an a taberei de creație artistică derulată în aceste zile la Petroșani, în organizarea Fundației Ianza Art Inter-Cultural, cu sprijinul Primăriei municipiului Petroșani, în data de 7 noiembrie a avut loc, la Galeria Ianza din centrul municipiului Petroșani, vernisajul expoziției de artă fotografică intitulată ”Urme din Umbre” a remarcabilului artist vulcănean Francisc Nemeth.

În fața unui numeros public care a umplut galeria de pe strada Timișoara nr. 1, artistul Francisc Nemeth a expus 22 de lucrări de artă fotografică din colecția reunită sub genericul ”Urme din Umbre”, lucrări care, în bună parte, au făcut deja ocolul Pământului și au adjudecat numeroase premii la concursurile de gen din diverse țări ale lumii. ”Am avut din nou o zi deosebită, vernisajul mini-expoziției personale de la Fundația Ianza din Petroșani. Spațiul expozițional a permis doar expunerea a 22 lucrări. Am reîntâlnit aici prieteni vechi, care au ținut să mă onoreze cu prezența lor. Dar am legat și noi prietenii. De fiecare dată când mă aflu printre creatorii de artă mă simt excelent, există o rezonanță pozitivă în mijlocul lor, care te înalță. Domnul Ianza este un veritabil catalizator filantropic, care menține vie flacăra creației în sufletele oamenilor care posedă harul divin pentru a face lumea mai frumoasă prin operele lor. Taberele de creație internaționale organizate de domnia sa, sunt perle extraordinare pentru cultura Văii Jiului. Mă bucur că în sfârșit am reușit să ne sincronizăm activitățile și am putut să particip la ediția din acest an cu o expoziție personală. Îi mulțumesc pentru invitație, îi doresc multă sănătate și cât mai multe ediții în viitor”, a declarat artistul Francisc Nemeth.

Pasiunea domnului Francisc Nemeth pentru fotografie datează din anul 1959. Cariera sa artistică în domeniul fotografiei începe însă, în mod oficial, în anul 1975 atunci când, la Cluj avea să fie acceptat într-o expoziție-concurs națională de ată fotografică. De atunci și până astăzi, Francisc Nemeth a obținut numeroase premii internaționale, fiind invitat să-și prezinte impresionantele sale lucări la saloane de artă fotografică din zeci de țări de pe toate continentele lumii.

”Îi mulțumesc domnului Nemeth că a acceptat invitația mea de a expune la galeria Fundației Ianza din Petroșani. De mult complotam cu domnia sa la un astfel de eveniment cultural, convins de faptul că nu poate fi decât unul de excepție, și sunt foarte bucuros că odată ce am reușit să facem această expoziție, am avut parte și de o audiență demnă de calitatea actului artistic al domnului Nemeth. Ca o frumoasă coincidență, domnul Nemeth a expus în cadrul acestui eveniment cultural 22 de lucrări, adică exact numărul artiștilor care sunt prezenți în aceste zile la tabăra de creație artistică pe care Fundația Ianza a organizat-o la Petroșani. De altfel, în zilele următoare, vom organiza și o expoziție cu lucrări realizate de artiștii care participă la acest eveniment”, ne-a declarat Sergiu Cristian Ianza, președintele Fundației Ianza Art Inter-Cultural.

La rugămintea organizatorului acestui eveniment, artistul Cristian Sergiu Ianza, am avut ocazia de a exprima, la rândul meu, câteva considerații asupra expoziției prezentate de artistul fotograf Francisc Nemeth, dar și asupra personalității acestui deosebit artist. Cuvintele pe care le-am rostit au sunat în felul următor: ”Într-o epocă în care fotografia a devenit aproape un mijloc de comunicare aflat la îndemâna oricărui posesor de smartphone, instantaneele artistului fotograf Francisc Nemeth, cetățean de onoare al municipiului Vulcan și exponent al culturii din Transilvania și din România, vorbesc de aproape o jumătate de secol despre fotografie ca mijloc de exprimare artistică. Având în fața dumneavoastră doar câteva din sutele de fotografii ale lui Francisc Nemeth care au cucerit nu doar publicul care le-a putut viziona în diverse expoziții de pe întregul mapamond, cuvintele devin practic inutile pentru a-i face o altă introducere. În câteva cuvinte, se cuvine totuși să spunem că maestrul Francisc Nemeth, deși are la bază meseria de energetician, este un artist al fotografiei certificat de titlurile sale de membru de onoare al Asociației Artiștilor Fotografi din România (din care face parte încă din anul 1977), de membru al Photografic Society of America sau, mai nou, de membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Fotografi. Toate acestea certifică faptul că artistul Francisc Nemeth face parte din galeria celor mai valoroși artiști ai noștri, așa cum lucrările sale – inclusiv cele pe care avem bucuria să le prezentăm astăzi în fața dumneavoastră – fac parte din zestrea culturală a comunității noastre din regiunea Văii Jiului.”

După expoziția de la Petroșani, pe agenda expozițională a maestrului Nemeth figurează deja noi și noi invitații, atât în țară cât și peste hotare. Astfel, pe 15 decembrie, Francisc Nemeth va expune alături de alți artișți fotogafi ai României la ”Expoziția membrilor AAFR” din 15 decembrie, la Craiova. Între timp, din Thulle – Franța, Garbagnate – Italia și Aalborg – Danemarca acesta a primit notificări privind acceptarea unor lucrări la prestigioase Saloane Internaționale de Artă Fotografică organizate în aceste țări, la finalul acestui an.

La galeria Ianza din Petroșani, următorul eveniment cultural va avea loc sâmbătă 11 noiembrie 2017, de la ora 11,00 când este programat vernisajul expoziției de artă plastică al participanților la tabăra de creație de la Petroșani din noiembrie 2017.