Culoarul Trafic Mureș Nord, de la Gelmar la Ilia, va fi modernizat cu finanțare europeană

Home Economie Culoarul Trafic Mureș Nord, de la Gelmar la Ilia, va fi modernizat cu finanțare europeană
Culoarul Trafic Mureș Nord, de la Gelmar la Ilia, va fi modernizat cu finanțare europeană

Contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare Culoar Trafic Mureș Nord: DN 7 (Gelmar) – Geoagiu Băi – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Hărău – Bârsău – Șoimuș – Brănișca – DN 7 (Ilia)” a fost semnat azi, 28 noiembrie 2017, la Deva.

Semnatarii contractului sunt Mircea-Flaviu BOBORA – președintele Consiliului Județean Hunedoara, beneficiarul finanțării acordate pentru acest proiect și Sorin MAXIM – directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Regional la nivelul Regiunii Vest.

Proiectul pentru care a fost semnat contractul de finanțare vizează modernizarea Culoarului de Trafic Mureș Nord, de la Gelmar la Ilia, compus din 5 drumuri județene(DJ 706 A, DJ 761, DJ 107A, DJ 705, DJ 705H) ce cumulează 65,849 kilometri, drumuri care asigură conectivitatea indirectă cu rețeaua TEN-T (Trans-Europeană de Transport) rutieră și feroviară, conform condițiilor obligatorii ale programului. Prin modernizarea acestui traseu de drumuri județene, orașele Simeria și Geoagiu, comunele Bănișca, Hărău, Ilia, Rapoltu Mare și Șoimuș, precum și așezările rurale aparținătoare, cumulând o populațietotală de 32.348 locuitori, vor fi mai ușor accesibile. De asemenea, acest proiect vizează dezvoltarea economică și turistică a zonelor deservite de aceste drumuri.

Implementarea acestui proiect presupune, pe lângă modernizarea culoarului de drumuri județene, și modernizarea a 8 poduri de pe traseul acestora, montarea de parapeți metalici pentru protecție, realizarea de trotuare pentru podurile vizate prin proiect, montarea de parapeți pietonali și montarea a 2.125 de indicatoare rutiere.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 56 de luni și are o valoare totală de aproximativ 35,16milioane euro din care finanțarea nerambursabilă este de aproximativ 34,27 milioane euro iar contribuția beneficiarului este de 0,89 milioane euro (la cursul Inforeuro de 4,6003 lei/euro). Cofinanțarea acestui proiect este asigurată prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 – prioritatea de investiții 6.1 „Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”.