Petrila la finalul anului 2017 – Momente magice pe sfârșit de an

Home Anunțuri Petrila la finalul anului 2017 – Momente magice pe sfârșit de an
Petrila la finalul anului 2017 – Momente magice pe sfârșit de an

Câteva zile ne mai despart de mult așteptatele sărbători de iarnă, atunci când ne vom bucura împreună de Crăciun, ziua Nașterii Mântuitorului, prilej pentru care ne pregătim fiecare așa cum tradițiile acestui neam ne-au lăsat moștenirea, iar noi încercăm să o ducem mai departe.

Luna decembrie este foarte bogată în datini pe Jiul de Est, iar administrația locală de la Petrila se pregătește așa cum se cuvine pentru a marca aceste tradiții, pentru a duce mai departe, a conserva și practica obiceiurile moștenite de la străbunii noștri, așa cum ne asigură primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

”Luna decembrie este deosebit de bogată în tradiții, simboluri și sărbători. Acestea sunt păstrate și transmise din moși strămoși, iar noi avem menirea de a le duce mai departe fiind în același timp un bun prilej de a ne aminti de entuziasmul copilăriei, de bucuria vieții. Colindele și obiceiurile momârlanilor de pe aceste meleaguri, Craii și Pițarăii – după cum bine cunoaștem cu toții, care mai de care mai frumoase, la care își aduc un aport important copiii de la grădinițele și școlile din oraș, dar și bisericile de toate confesiunile și ansamblurile folclorice renumite ale Petrilei, Junii Petrileni, Bujorii Muntelui sau Nedeia Petrileană, iată doar câteva din momentele magice din această zonă ale sărbătorii Nașterii Mântuitorului. În săptămâna care va preceda Crăciunul vom încerca să readucem în amintirea petrilenilor aceste datini minunate prin organizarea, pe scena Casei de Cultură, a unor manifestări și spectacole de colinde și tradiții specifice zonei”, spune Vasile Jurca.

Tot în săptămâna care va preceda Crăciunul, administrația de la Petrila așteaptă copiii cu colindul la sediul primăriei orașului, fiind pregătiți cu daruri din sacul Moșului. Făcând o paranteză, primarul Vasile Jurca ne spune că anultrecut au venit peste 300 de copii cu colindul iar anul acesta sunt așteptați din nou.

Manifestările acestui sfârșit de an la Petrila nu se opresc aici. Consiliul Local și Primăria orașului Petrila se pregătesc de asemenea să premieze mai multe categorii sociale pentru aportul deosebit adus comunității.

”Și anul acesta vom premia, într-un cadru festiv, elevii și profesorii cu rezultate deosebite obținute la concursuri și olimpiade școlare naționale, sportivii care au obținut merite pe plan național sau internațional, aceștia merită tot respectul nostru pentru că, prin ei, suntem mândri că facem parte din această comunitate frumoasă. De asemenea, nu am uitat persoanele de vârsta a treia, bunicii și părinții noștri, pe care îi vom premia pentru 50 sau 60 de ani de căsnicie, așa cum o spun de fiecare dată cu acest prilej, ei sunt cei care au pus temelia și au construit această comunitate și merită toate laudele noastre”, mai spune Vasile Jurca.

În premieră pentru orașul Petrila, anul acesta va aduce, chiar la cumpăna dintre ani, o surpriză pregătită de administrația locală. Este vorba despre Revelionul în stradă, o noutate pe care primarul Jurca a dezvăluit-o, în speranța ca sfârșitul acestui an și începutul anului viitor să găsească petrilenii împreună.

”Îmi doresc ca la cumpăna dintre ani să fim împreună, comunitatea petrileană, de fiecare dată ceasul dintre ani ne scoate în stradă să ciocnim un pahar de șampanie. De aceea m-am gândit că ar fi frumos să facem acest lucru într-un cadru organizat, probabil în parcul din fața Casei de Cultură, vom vedea dacă acest lucru va fi bine primit de petrileni și sper ca începutul noului an să ne găsească pe cât mai mulți împreună”, mai spune primarul Vasile Jurca.