243 de milioane de euro, bani europeni, și pentru infrastructura hunedoreană

Home Economie 243 de milioane de euro, bani europeni, și pentru infrastructura hunedoreană

Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, a aprobat, în luna septembrie, investiții de aproape 200 de milioane de euro în conexiuni feroviare rapide în România, potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene.

Astfel, 198,2 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în reabilitarea liniei de cale ferată dintre localitățile Coșlariu și Simeria. Lucrările de modernizare ar urma să se finalizeze în 2020. ”După terminarea lucrărilor, 868.000 de persoane vor beneficia de conexiuni mai rapide între cele două regiuni, în special locuitorii din județele Alba și Hunedoara. Proiectul va genera creșterea capacității liniei în termeni de trafic pentru transportul de mărfuri, acest lucru contribuind la creșterea economică pe plan local”, explică deputatul Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara.

Tot în județul Hunedoara, Consiliul Județean a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea DJ Sântuhalm-Hunedoara-Călan (DJ 687). Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului este de aproximativ 32,5 milioane lei, iar valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 36,4 milioane lei. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6 – ”Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”. Proiectul se află în procedura desemnării prin licitație a serviciilor de proiectare și  asistență tehnică.

”Ca urmare a realizării acestei investiții, va crește gradul de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T (rețeaua trans-europeană de transport), drumul modernizat deservind 87.085 de locuitori”, mai spune Laurențiu Nistor.

În septembrie, a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului ”Modernizare – Culoarul Trafic Mureș Nord: DN7 (Gelmar) – Geoagiu Băi – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Hărău – Bârsău – Soimuș – Brănișca – DN7 (Ilia)” în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6 – ”Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”. Pentru modernizarea celor 5 drumuri județene, bugetul total alocat este de 161.742.850,96 lei,  inclusiv TVA (36 milioane de euro), contribuția Consiliului Județean Hunedoara fiind de 2% din valoarea proiectului.

Așadar, un total de aproximativ 243 de milioane de euro, bani europeni și pentru infrastructura hunedoreană.