”Mica Unire” va fi marcată printr-un eveniment special la Biblioteca județeană

Home Cultură ”Mica Unire” va fi marcată printr-un eveniment special la Biblioteca județeană
”Mica Unire” va fi marcată printr-un eveniment special la Biblioteca județeană

Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, va fi marcată și în acest an de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva   printr-o activitate specială dedicată acestui eveniment istoric. Anul acesta, evocarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859 va fi pusă sub semnul centenarului Marii Uniri, eveniment ce focalizează atenția întregii națiuni române.

”Manifestările organizate de Bibliotecă sunt menite să reînvie evenimentele din iarna anului 1859 când s-a realizat Unirea Principatelor Române sub sceptrul curajos și vizionar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unirea de la 1859 este, poate, evenimentul istoric pe care românii îl iubesc cel mai mult, momentul din istoria lor care le este cel mai apropiat de suflet. Pentru a marca această sărbătoare a românilor, chemăm alături de noi tineri și vârstnici pentru ca, împreună, să sărbătorim evenimentele cruciale petrecute la Iași și București acum 158 de ani”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Programul manifestării cuprinde, pentru ziua de 23 ianuarie 2018, la ora 1045,o întâlnire cu prietenii Bibliotecii județene, în fața statuii lui Traian de unde se va merge într-un marș cu drapele tricolore în mâini, spre sediul din Deva al Bibliotecii. La ora 1100 se va face un popas în fața plăcii comemorative de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, unde era pe vremuri hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866, în drumul său spre exil. Aici, se va depune o jerbă în memoria domnitorului Cuza, cu recunoștință față de tot ce a făcut pentru România. Coloana va intra apoi în curtea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, împodobită și ea cu steaguri tricolore. Hora Unirii va răsuna și va da prilejul celor prezenți să dea „mână cu mână” și să se prindă într-o horă a bucuriei și prieteniei.

În program urmează apoi, în Sala de Lectură a Bibliotecii, o evocare a Unirii de la 24 ianuarie 1859. Ca de obicei, în finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor prezenți din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană. Tot aici va fi amenajată și o expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.

”Sperăm că, și în acest an, Ziua Unirii Principatelor Române va aduce la bibliotecă un mare număr de prieteni, de tineri doritori să cunoască un moment crucial din istoria modernă a României”, mai spune Ioan Sebastian Bara.