Actori cu har într-o comedie plină de haz, în premiera anului 2018 la teatrul din Petroșani

Home Cultură Actori cu har într-o comedie plină de haz, în premiera anului 2018 la teatrul din Petroșani
Actori cu har într-o comedie plină de haz, în premiera anului 2018 la teatrul din Petroșani

O piesă avându-l ca autor pe scriitorul Ion Băieșu și cap de afiș pe remarcabilii actori Oana Liciu-Gogu și Mihai Sima, de la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani erau de la bun început semnele evidente că anul 2018 va debuta cu dreptul în actuala stagiune teatrală din Valea Jiului.

Tocmai de aceea, nu întâmplător, nu a fost nevoie decât de doar câteva ore pentru ca toate locurile disponibile în sala de spectacol pentru premiera piesei ”Preșul” de Ion Băieșu, să fie epuiate. Piesa cu care teatrul din Petroșani a deschis anul artistic 2018 a fost pusă în scenă de regizorul Radu Botar și scenograful Dan Felcan. Cu un subiect aparent banal, urmărind viața de zi cu zi a unor oameni frământați de micul ”univers” al vieții la bloc, comedia ”Preșul” s-a dovedit a fi un spectacol cu mult haz. Publicul a aplaudat cu fervoare, la scenă deshisă, fiecare dintre replicile pline de umor de calitate, dar mai ales modul în care actorii teatrului din Petroșani, așa cum deja ne-au obișnuit, au știut să dea viață cu talent unor personaje din jurul lui tanti Filofteia (Oana Liciu-Gogu) sau nea Pamfil P. Pamfil (Mihai Sima), dar și intrigilor ”de familie” din sânul vieții vecinilor de bloc de pe strada Dorului, țesute în jurul unui banal preș din fața ușii șefului de bloc. O poveste simplă, dar în același timp complicată, cum îndeobște este universul condominiului locatarilor de la bloc, cu bârfe și intrigi, cu amoruri și povești de amvon, cu șmecheri și visători, cu prieteni și dușmani, cu (auto)mulțumiri și nemulțumiri, cu bune și cu rele. O poveste simplă, transformată într-un excelent spectacol, grație prestației pline de har ale actorilor Nicolae Vicol, Alexandru Cazan, Adelin Ilie, Corina Vișinescu, Mihai Alexandru, Izabela Badovics, Daniel Cergă, Oana Crișan, Sergiu Fîrte, Gheorghe Stoica, evident cărora li se adaugă și de această dată excepționalii actori de comedie Oana Liciu Gogu și Mihai Sima.

Cert este că, dacă măsura succesului unui spectacol de teatru stă în așteptările pe care le are autorul piesei de la spectatori, atunci premiera piesei ”Preșul” a răspuns categoric așteptărilor maestrului Ion Băieșu, cel care recunoștea sincer că a scris această piesă pentru a face oamenii să râdă. Pentru că, la spectacolul de sâmbătă, 13 ianuarie 2018 de la sala Teatrului ”Ion D. Sîrbu” s-a râs cu poftă, s-a râs în hohote. Dar și aplauzele au curs, absolut meritat, cu aceeași măsură.

Concluzionând, după mai bine de două ore și jumătate de comedie ușoară, dar de cea mai bună calitate, apreciem că premiera care deschide anul artistic 2018 la teatrul din Petroșani merită văzută și revăzută, pentru sănătatea porției generoase de râs, dar și pentru bucuria unui act artistic demn de toată aprecierea. În rest, vorba maestrului Radu Botar, regizorul piesei: ”Spectacolul este o oglindă a vieții noastre la comun – de atunci și de acum; nimic nou – cu toate tarele și cutumele care încă ne definesc, din păcate, dovedind că, de fapt, în profunzime, omul nu se schimbă niciodată… Râsul e sănătos, vindecă, ne redă optimismul. Chiar și atunci când râdem de noi. Este un spectacol despre noi. Simplu, curat, cinstit. Cu sufletele deschise ale unor actori frumoși și dăruiți.

Dacă ați ratat (sau nu !)premiera, poftiți la teatru sâmbătă, 20 ianuarie 2018, să o vedeți sau să o revedeți. Dar grăbiți-vă, biletele se vând ca pâinea caldă. Și cnd o spunem, chiar nu vă ducem cu… preșul.

NOTA BENE. Dincolo de calitatea actului artistic, cuvinte de apreciere se cuvin și reorganizării administrative a Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu”, unde redeschiderea garderobei, editarea unui caiet-program sau căldura în sală sunt tot atâtea elemente de confort care dau prestanță acestei instituții de cultură. Așa cum tot o notă suplimentară se cuvine și celor care au avut ideea precedării spectacolelor de teatru, cu alte evenimente culturale deosebite. Bunăoara, premiera de sâmbătă, 13 ianuarie 2018 a fost precedată de lansarea unei inedite expoziții de exlibris dedicată actriței Elvira Godeanu, eveniment cultural prezentat de teatrul din Petroșani, în colaborare cu teatrul ”Elvira Godeanu” Tg. Jiu.