România fără premier. Mihai Tudose a demisionat de la conducerea Guvernului

Home Politică România fără premier. Mihai Tudose a demisionat de la conducerea Guvernului
România fără premier. Mihai Tudose a demisionat de la conducerea Guvernului

După ce a pierdut sprijinul politic al PSS, Primul Ministru Mihai Tudose a anunțat luni seara că va demisiona de la conducerea Guvernului. Știrea a fost confirmată și de președintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul CEx al PSD de luni seara. El a arătat că discuţia de luni a fost una „lungă, serioasă, cu foarte multe lucruri spuse, profundă chiar, în care s-a discutat foarte deschis, nu contondent, dar foarte deschis”, iar în final s-a supus la vot propunerea ca primul ministru să demisioneze.

„O hotărâre adoptată cu 60 de voturi pentru, 4 abţineri, 4 voturi împotrivă şi Mihai Tudose care nu a votat. La începutul şedinţei Mihai Tudose a spus că, dacă CExN îi va cere sa demisioneze, o va face, aşa cum a spus atunci când a fost învestit”, a precizat liderul PSD.

Adresa oficială privind demisia premierului Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială, a informat luni seara Guvernul într-un comunicat.

„Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens”, se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va emite decretul de vacantare a postului. „Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat.

Propunerea pentru funcţia de premier va fi discutată marţi într-un alt CExN al PSD, după cum a decis luni forul de conducere al partidului, a anunţat luni seara preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea. ”Am decis ca marți, de la ora 11,00, colegii să revină în CExN, pentru a avea loc o discuţie deschisă, transparentă, şi lungă – dacă e nevoie, pentru a se discuta propuneri pentru funcţia de prim-ministru, în aşa fel încât după această discuţie să avem cât mai puţine motive să ne temem că vom mai ajunge a treia oară în situaţia în care am ajuns astăzi„, a declarat Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

AGERPRES