”Raport” expozițional la galeria din Deal a Liceului de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva

Home Cultură ”Raport” expozițional la galeria din Deal a Liceului de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva
”Raport” expozițional la galeria din Deal a Liceului de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva

Galeria „din Deal”, spațiul expozițional destinat elevilor, profesorilor și invitaților Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, găzduiește joi, 25 ianuarie 2018, de la ora 14,30 vernisajul expoziției „RAPORT”, curatoriată de profesorul și artistul vizual Rosetti Andrei, prima de acest fel din anul 2018 a tinerilor artiști ai Liceului de Artă din Deva.

Expoziție propune o serie de studii în culoare, realizate de elevii Alexandra CIORCILĂ, Ioana DONAT, Roxana LAZ, Adina MALEA, Karina POPANDRON, Flavia STATE, Maria STĂNIȘ, Denisa STRĂUȚI, Diana STROESCU, Adriana PANAITE, Ciprian COSTEA, Adriana MARIȘCA, Roxana ALĂZĂROAE, Roxana BONDOR, Denisa LUPU, Roxana MOTCĂ, Maria NEDELCU, Petra VINTILĂ, fiind dedicată memoriei pictorilor Mihai HOREA și Vasile VARGA.

”Expoziția de față este un RAPORT de etapă. În esență, ea cuprinde o selecție de lucrări realizate în perioada 2016 – 2017 de grupa de pictură a clasei (pe atunci) a IX-a plastică din cadrul liceului nostru, în orele dedicate studiului culorii – coordonator prof. Andrei Rosetti. Tema selecției noastre este RAPORTul cromatic. Înțelegem că a vorbi despre culoare, înseamnă a vorbi despre RAPORT.  Am adăugat acestei selecții câteva prime încercări în culoare ale grupei de pictură care a început studiile artelor vizuale în 2017 – a IX-a plastică de astăzi. La RAPORT au fost invitați și alți câțiva elevi din clase mai mari, care au păstrat în mapa lor de studiu, încercări relevante pentru demersul nostru. În marea lor majoritate, lucrările expuse sunt exerciții de paletă realizate în acuarela, tempera sau culori acrilice pe hartie. Pornim drumul spre înțelegerea RAPORTurilor dintre culori de la teoria sintetizată de Johannes Itten în Arta culorii (Kunst der Farbe / 1961), luată în discuție de autori români precum: Mihai Horea, Liviu Lăzărescu, Camilian Demetrescu, Constantin Flondor, Vasile Varga etc și inclusă în programa de studiu a liceelor de arte și nu numai. Deși teoria contrastelor este studiată uneori încă din clasele primare, luăm act de faptul că majorității tinerilor care optează pentru studiul artelor le este străină, fapt ce ne obligă să inițiem un demers sintetic inițial (clasa a IX-a) pe care să se sprijine discuțiile viitoare de atelier cu privire la paletă. Participanții elaborează întâi unui model (pattern) compozițional pilot – schiță în desen sau în culoare cu o paletă cromatică liberă. Acest model este apoi adaptat unei serii de lucrări supuse unor restricționări de paletă necesare înțelegerii unor RAPORTuri de culoare ce rezultă din studiul celor șapte contraste definite de Johannes Itten”, se arată în comunicatul de promovare al evenimentului.

Expoziția RAPORT aduce în discuție așadar o gramatică necesară atât viitorilor specialiști ai domeniului, cât și publicului larg, dornic să își întemeieze discernământul vizual, sau chiar bunul gust, nu doar pe sentiment – simțire – sensibilitate (feeling), ci deopotrivă pe argument sau chiar exercițiu