Anul chinezesc al Câinelui de Pământ, întâmpinat la Deva

Home Cultură Anul chinezesc al Câinelui de Pământ, întâmpinat la Deva
Anul chinezesc al Câinelui de Pământ, întâmpinat la Deva

A devenit deja o frumoasă tradiție ca, an de an, în luna februarie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și Institutul „Confucius” din Sibiu, să dedice o zi specială Anului Nou Chinezesc.

Alături de cursurile de limba chineză, de cursurile de Taichi, de funcționarea filialei cu cărți în limba chineză a Bibliotecii Județene, prima de acest gen din România, activitățile culturale ocupă un loc tot mai important în cadrul acestui parteneriat, pentru că ele reprezintă cea mai bună ocazie de a face cunoștință cu frânturi din imensul tezaur cultural al poporului chinez. Printre acestea se numără sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, pus în fiecare an sub semnul unuia dintre cele 12 animale care, potrivit legendei, s-au prezentat în fața Împăratului de Jad: șobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, cocoș, câine și porc. Fiecare lună a anului a fost numită după numele câte unui animal.

Anul acesta, la Deva, festivitățile dedicate Anului Nou Chinezesc au avut loc în data de 12 februarie 2018, la Deva Mall, Salle d’Or, într-o ambianță primitoare și caldă, și au început prin cuvinte de deschidere și de întâmpinare rostite de invitați: Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Kiszely Fabius Tiberiu, prefectul județului Hunedoara, Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, președintele Institutului „Confucius”, prof. univ. dr. Wang Jiong, directoarea Institutului „Confucius” de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Zhang Jian, consilier pentru știință și tehnologie în cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Gheorghe Ioan Mihuț, directorul adjunct al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”.

”Am participat astăzi la manifestările culturale organizate la Deva, cu prilejul intrării în Anul Nou Chinezesc.
China intră, vineri, în anul 4716. După calendarul chinezesc, trece în anul Câinelui de Pământ, care începe pe 16 februarie. Am avut ocazia să descoperim, alături de un numeros public, tradiții respectate cu strictețe și crâmpeie din fascinanta cultură a celei mai vechi civilizații din lume, cu o contribuție remarcabilă la tezaurul spiritual al omenirii.
Deva are în China un partener și un prieten pe care poate conta – un partener în educație dar și un partener economic. Am văzut cu toții de ce este în stare un popor tenace, inteligent și vrednic și am încredere că vom găsi noi modalități de colaborare între comunitățile noastre. Anul Nou Chinezesc este și Sărbătoarea Primăverii – a unei vieți noi, a speranței, a bucuriei și a luminii. Le doresc prietenilor noştri chinezi un An Nou fericit și prosper!”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Cuvinte la fel de frumoase au exprimat, cu acest prilej, și ceilalți invitați.

Numit și Sărbătoarea Primăverii, Anul Nou Chinezesc este prilej de bucurie, de optimism și încredere în viitor, de întâlnire cu cei dragi, în primul rând cu familia.

”Anul Nou care va începe la 16 februarie se află acum sub semnul Câinelui de Pământ, iar cei născuți în anul acesta vor fi înțelepți, echilibrați, perspicace, fideli, prudenți, vigilenți, liniștiți și buni la suflet. În plus, caracteristice semnului Câinelui sunt și două valori fundamentale: dialogul și solidaritatea, valori ce au caracterizat de la bun început colaborarea pe care o avem cu partenerii noștri de proiect, cu numeroșii prieteni chinezi pe care ni i-am făcut de-a lungul anilor. Sunt sigur că relațiile dintre noi, frumoasa colaborare pe care o avem se vor desfășura și de aici înainte sub aceste auspicii generoase”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Cu acest prilej, cei prezenți au admirat și o frumoasă expoziție de caligrafie și pictură chinezească, cu delicate desene în tuș, cu ideograme și imagini de mare sensibilitate, după care prof. Zhao Qi a invitat publicul la o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor și tradițiilor chinezești. Mult așteptata paradă a costumelor tradiționale chinezești, Qipáo, explozie de culoare, de grație și ingeniozitate, care a smuls aplauzele celor prezenți, s-a desfășurat sub ghidajul prof. dr. Adela Ioana Mateș.

Desigur, din program nu a lipsit nici muzica, momentele muzicale fiind susținute de formații ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva: Formația camerală „Armonia”, pregătită de prof. Flaviu Demian, a evoluat cu piese muzicale tradiționale chinezești; formația de muzică ușoară a Liceului de Arte, „Trio Chinese Band”, pregătită de prof. Călin Sân, a încântat publicul cu piese din repertoriul muzicii ușoare chinezești.

”Serbarea Anului Nou Chinezesc a fost și acum un excelent prilej pentru noi de apropiere de cultura și civilizația chineză, de valorile culturale milenare ale unui popor care a avut o contribuție remarcabilă la tezaurul spiritual al omenirii. Alături de prietenii noștri chinezi, am pășit în Anul Câinelui de Pământ cu bucurie, încredere în forțele proprii, dorința de a munci mai bine și de a oferi bucurie celor din jur. Și, pentru că Anul Nou este întotdeauna prilej de urări pe care le facem celor apropiați nouă, prietenilor noștri, le dorim ca Anul Câinelui de Pământ să le aducă bucurie, împliniri, sănătate și zile fericite. La mulți ani, dragi prieteni chinezi!”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.