Lupeniul are bani pentru investiții și în bugetul public al anului 2018

Home Administrație Lupeniul are bani pentru investiții și în bugetul public al anului 2018
Lupeniul are bani pentru investiții și în bugetul public al anului 2018

Proiectul de hotărâre inițiat de primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, cu privire la structura Bugetului local al municipiului Lupeni pentru anul 2018 a fost aprobat în ședința de Consiliu local care a avut loc, în acest scop, în cursul zilei de luni, 19 februarie.

Potrivit primarului municipiului Lupeni, chiar dacă și la Lupeni vorbim de un buget mai mic comparativ cu anii precedenți, fapt cauzat de reducerea impozitului pe venituri de la 16% la 10% și, implicit, la reducerea cotelor din cuantumul acestui impozit alocate bugetelor locale, administrația locală din municipiul Lupeni va avea resursele financiare atât pentru a funcționa corespunzător, dar și pentru a pune în aplicare noi investiții în modernizarea infrastructurii publice, în toate domeniile de responsabilitate.

Cifric vorbind, Bugetul anului 2018 la Lupeni este de 28.140 mii lei în ceea ce ce privește veniturile. La acești bani se adaugă și excedentul bugetar al anilor precedent, în sumă totală de 6.470 mii lei, care sunt alocați unor importante investiții publice locale. Astfel, cumulat, Bugetul local al municipiului Lupeni are prevăzute cheltuieli totale de 34.611 mii lei. ”Avem toată încrederea că, în ceea ce privește veniturile noastre bugetare, vom beneficia și în acest an de fonduri suplimentare, odată cu aprobarea rectificărilor bugetare operate la nivel central și regional, așa cum sunt convins că și alte proiecte pe care le vom elabora în cursul acestui an își vor găsi sursele pentru finanțare. Cert este că avem deja proiecte majore în derulare, pentru care avem și banii necesari aprobați. Le mulțumesc colegilor din Consiliul local pentru votul dat acestui buget și, împreună, sper să facem și în acest an ceea ce trebuie pentru cetățenii municipiului nostru”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Potrivit listei de lucrări publice, investiții și achiziții aprobată de asemenea, la pachet, cu proiectul de Buget local al municipalității din Lupeni, în 2018 vor continua lucrările de modernizare a drumurilor și trotuarelor, vor fi executare lucrări de construire rigole și, mai apoi, reabilitare de drumuri în zonele mărginașe ale localității (cartierul Ștefan fiind cuprins între acestea), vor continua lucrările de modernizare a teenului de sport Preparatorul, se vor realiza lucrări de iluminat public precum și de îngrijire a parcurilor și zonelor verzi, precum și de amenajare a unor noi locuri de parcare. La toate acestea, se adaugă desigur, proiectele majore pentru care Primăria Lupeni a primit finanțare, direct sa indirect, din fonduri europene (POIM, POCU) și din fonduri guvernamentale (PNDL, CNI etc.)

În domeniul educației, pentru anul 2018 Primăria Lupeni și-a propus să efectueze, pe lângă marile proiecte de investiții ce vor fi finanțate de la Bugetul de stat, și unele investiții necesare în reabilitarea și modernizarea Liceului Teoretic, dar și efectuarea unor expetize în vederea reabilitării Școlilor gimnaziale nr. 2 și nr. 3, a Liceul Tehnologic  și a Grădiniței ”Lumea Copiilor”. Vor fi acordate, de asemenea, și în 2018, burse de studiu pentru elevii merituoși și pentru cei cu probleme sociale deosebite.

Și în domeniul infrastructurii din sănătate, în Bugetul local al Primăriei Lupeni pentru acest an au fost cuprinși bani pentru achiziținarea de aparatură medicală de specialitate (defibrilator, EKG, unde scurte etc.), dar și pentru realizarea unei instalații noi de ventilare pentru introducere aer proaspat în spațiile de la Radiologie ș.a.m.d.

De asemenea, tot pentru acest an, municipalitatea din Lupeni și-a propus să achiziționeze o serie de utilaje necesare pentru buna derulare a activităților de curățenie și îngrijire a domeniului public, aparate de joacă petru copii, mobilier pentru parcuri etc.

În mod evident, în Bugetul local sunt prevăzute, de asemenea, resursele financiare pentru finanțarea și co-finanțarea unor evenimente cultuale, artistice, sportive și de divertisment, la solicitarea celor implicați în derularea acestui tip de activități social-cultuale și sportive din municipiul Lupeni.

”Încercăm să ne gospodărim în așa fel încât să avem bani, atât cât putem, pentru toate lucrurile pe care ni le propunem. Evident, pentru a avea un Buget public echilibrat, contăm pe seriozitatea și buna credință a cetățenilor municipiului Lupeni, a firmelor care funcționează pe raza localității noastre, astfel încât colectarea taxelor și impozitelor locale să fie una cât mai bună, iar administrația să aibă un buget realizat în procent cât mai apropiată de 100%”, a mai precizat primarul Lucian Resmeriță.