Proiect ambițios pentru combaterea sărăciei, demarat din fonduri europene, la Lupeni

Home Administrație Proiect ambițios pentru combaterea sărăciei, demarat din fonduri europene, la Lupeni
Proiect ambițios pentru combaterea sărăciei, demarat din fonduri europene, la Lupeni

Autoritățile publice locale din municipiul Lupeni au dat, la 25 ianuarie 2015, în mod oficial oficial, startul unui proiect extrem de ambițios prin care-și propun să facă pași esențiali înainte în ceea ce privește combaterea sărăciei.

Intitulat ”Bahtalo ! Împreună combatem sărăcia și discriminarea”, proiectul a avut parte astăzi și de o primă sesiune de informare publică, la care au participat primarul municipiului Lupeni – Lucian Resmeriță, directorul executiv al AJOFM Hunedoara – Nicolae Fara, inspectorul ITM Petroșani – Ionel Pușcaș, dar reprezentanți ai partenerilor din cadrul acestui proiect, reprezentanți ai comunităților locale din localitățile Văii Jiului, jurnaliști etc.

În opinia primarului municipiului Lupeni, acest proiect, pentru implementarea căruia Primăria Lupeni va avea la dispoziție fonduri nerambursabile de aproape 27 de milioane de lei (adică 270 de miliarde de lei vechi) este cel mai bun proiect de acest tip care a fost câștigat la nivelul Văii Jiului. ”Pentru mine și nu numai pentru mine, este vorba despre un proiect de suflet pentru că el poate schimba în bine viața multor oameni din comunitatea noastră locală. Cred că acest proiect va schimba mentalități, va schimba destine și va schimba percepția asupra modului în care trebuie intervenit pentru eradicarea sărăciei într-o comunitate afectată de astfel de probleme”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Aceeași idee a fost reliefată și în discursul directorului executiv al AJOFM Hunedoara, Nicolae Fara. Acesta este de părere că ”este îmbucurător faptul că societatea civilă și administrația locală își dau mâna la Lupeni pentru a susține comunitățile vulnerabile. Cred că acest proiect este cel mai ambițios din rândul celor similare ce se mai derulează în județul Hunedoara, pentru că, pe lângă latura socială, își propune să le ofere oamenilor din grupul țintă o șansă în accesul pe piața muncii calificate, dar și certificate. Sper ca, la final, rezultatele să fie pe măsura așteptărilor.”

La rândul său, inspectorul ITM Ionel Pușcaș apreciază că ”proiectul de la Lupeni, deși nu este unul de mare anvergură (comparativ cu alte proiecte finanțate pe POCU) este interesant prin felul în care-și propune să interacționeze cu persoanele din grupul țintă, cărora li se oferă șansa de a alege drumul spre o viață mai bună. Reușita acestui proiect, de care nu mă îndoiesc deloc, cred că va putea fi un exempu de bune practici pentru acțiuni similare viitoare și în alte comunități din Valea Jiului și din județul Hunedoara.”

Potrivit atât succintei prezentări făcute de primarul Lucian Resmeriță, cât și celei aprofundate făcute de reprezentantul Primăriei municipiului Lupeni, Florin Rădulescu, proiectul ”Bahtalo !Împreună combatem sărăcia și discriminarea” își propune ca, prin implementarea unor măsuri integrate de educație, formare, ocupare, antreprenoriat, locuire, sănătate, asistență juridică și socială, toate bazate pe nevoile concrete ale unui număr de 960 de persoane (adulți, tineri și copii) dintre care circa 40% (381 de persoane) fiind de etnie romă, viața oamenilor din comunitățile astăzi marginalizate din cartierele Viitorului și Tineretului din municipiul Lupeni, va avea, la finalul celor 36 de luni de implementare, un curs cu totul și cu totul nou.

În plus, după cum explică primarul Lucian Resmeriță, implementarea acestui proiect presupune și reabilitarea unui bloc de locuințe (blocul D1), reabilitarea și refuncționalizarea serviciilor de asistenă socială și medicală de la fosta Policlinică și reabilitarea Centrului de Impozite și Taxe. La acest lucru se adaugă și deschiderea unui număr de 10 noi afaceri, care să coopteze o parte din forța de muncă recalificată în urma derulării programului.

În prezent, echipele de proiect constituite de cei 5 parteneri – Primăria Municipiului Lupeni, SC Euro Jobs SRL Petroșani, Asociația Centrul Regional pentru Ocuparea Forței de Muncă și Protecție Socială, Asociația Casa de copii Lupeni și Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni – trebuie să constituie grupul țintă al celor 960 de beneficiari ai acestui proiect, respectiv 150 de copii cu vârsta între 1 și 16 ani și 670 de persoane adulte, cu vârsta între 16 și 54 de ani.

Pe parcursul derulării acestui proiect, vă vom ține la curent cu evoluția acestuia, pe măsură ce vor apărea noi informații legate de acest subiect.