Între profesie și pasiune. Anotimpuri și… suflet din partea artiștilor de la Adeona.

Home Cultură Între profesie și pasiune. Anotimpuri și… suflet din partea artiștilor de la Adeona.
Între profesie și pasiune. Anotimpuri și… suflet din partea artiștilor de la Adeona.

Sub acest generic, Casa de Cultură a Studenților din Petroșani găzduiește o interesantă expoziție de arte vizuale, vernisată în urmă cu o săptămână. Expoziția aduce în prim plan lucrări de grafică, pictură pe sticlă, lemn sau carton, dar și câteva diorame, un gen mai puțin întâlnit în sălile de expoziții de la noi.

Autorii acestui eveniment, trebuie spus de la început, au toți un numitor comun: dragostea de natură și artă. Sunt toți membrii ai Asociației de turism pentru tineret ADEONA, care, dincolo de profesia fiecăruia, alta decât cea de artist, s-au întâlnit în acest proiect estetic, ca o prelungire și confirmare a sensibilității și talentului lor.

Dar, pentru că este momentul să-i cunoaștem, vom începe cu principalul ”vinovat” al acestui eveniment artistic, profesorul Petre Gorea din Cluj, care la catedră predă biologia, dar care este și un sensibil și talentat artist plastic. Dovadă stau cele peste 60 de lucrări expuse pe simezele Casei studențești din Petroșani. Tematica lucrărilor sale este ușor de intuit, dacă ne gândim doar la faptul că biologia înseamnă natură, peisaj, viață.

Alături de tablourile lui Petre Gorea, pot fi admirate câteva diorame executate, cu migală, măiestrie și imaginație, de nimeni altul decât Nicolae Nicoară, coregraful Ansamblului artistic ”Parângul” din Petroșani. Diorama este o lucrare tridimensională care nu vizează în primul rând spectrul artistic, ci reproducerea, la scară, a unui colț de natură ori a unor evenimente, dar care nu pot fi realizate fără un acut simț artistic.

Nicolae Nicoară recidivează în acest fel, în planul artelor vizuale, el fiind prezent și în alte expoziții de gen, dovedindu-și astfel, încă o dată, inventivitatea și sensibilitatea artistică.

Din grupul celor ce au dat viață acestui proiect artistic face parte și Dan Piscureanu, un nume cu rezonanță în rândurile celor de la Adeona, care își descoperă vocația de versificator, expunând, alături de cei doi colegi, ”imagini în versuri”, dacă putem spune așa, de fapt câteva dintre creațiile sale literare, compuse cu mult umor și multă înțelepciune.

Și, pentru că de la o întâlnire atât de importantă între pictură și poezie, nu putea lipsi muzica, Petru Gorea nu a venit de la Cluj cu mâna goală. L-a adus și pe Ionuț Mangu, un cantautor îndrăgostit și el de natură, de tineri, dar și de publicul din Petroșani. Iubitorii genului folk îl cunosc bine, din concertele sale susținute la Aztek Caffe, un local cu porțile larg deschise artelor. Așadar, cei prezenți la vernisajul expoziției ”Între profesie și pasiune” s-au bucurat și de un mic recital muzical, alături de vocea și chitara lui Ionu Mangu.

Chiar dacă trubadurul nu mai poate fi ascultat momentan, în sala destinată artelor de la Clubul Studențesc din Petroșani, lucrările expuse acolo așteaptă să le admirați și, de ce nu, chiar să cumpărați câteva dintre ele, ca un frumos cadou de primăvară pe care vă invităm să vi-l dăruiți.

Sorin OPREA