Cursurile de pregătire Salvamont din Parâng s-au încheiat cu succes

Home Reportaj Cursurile de pregătire Salvamont din Parâng s-au încheiat cu succes
Cursurile de pregătire Salvamont din Parâng s-au încheiat cu succes

Duminică, 4 martie 2018 s-a incheiat etapa nationala de iarnă a activității de formare si evaluare a salvatorilor montani din România. Acțiunea s-a desfășurat în decursul ultimelor 16 zile, în staţiunea Rusu – Parâng din Petroșani (județul Hunedoara), constituitndu-se într-o amplă activitate de formare, pregătire profesională şi evaluare a salvamontiştilor din întreaga ţară.

Actiunea a fost organizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea profesională şi singura instituţie abilitată legal pentru pregătirea, atestarea şi reatestarea salvatorilor montani în România. Formarea pe parte medicală a fost asigurată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul de pregătire SMURD , lectori fiind: Dr. Csillag Bogdan- medic primar anestezie şi terapie intensivă UPU SIBIU, salvator montan S.P.J. Salvamont Sibiu , Dr. Casandra Man- medic specialist medicina urgenţă CPU- Spital Municipal Gh. Marinescu Târnăveni; salvator montan S.P.J. Salvamont-Salvaspeo Mureş , Măndica Ion- Instructor formator la I.S.U. Sibiu şi Căldăraru Cristian – Instructor Formator Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.
Conucerea scolii a fost asigurata de catre Lolu Ciprian, salvator montan în cadrul formatiei Salvamont Zarnesti iar instructori, monitori si evaluatori au fost: Scorobete Sorin, Clim Virgil, Nagy Alexandru, Puiu Constantin, Jinga Nicusor, Ilea Nelutu, Barba Doru, Alex Ferencz, Fane Tulpan, Alex Costin , Mircea Baciu , Sorin Gane . Au mai sustinut cursuri pe diverse specializari Cornoiu Sabin, Tascau Carlos, Resiga George, Marius Iles , Dani Muntean, Resiga George, Caluser Ioan si Danciu Sorin.

Peste 200 de salvamontişti debutanţi, aspiranţi sau avansaţi, din întreaga ţară au participat la acţiunile organizate în masivul Parâng, iar 11 echipaje de intervenţie în avalanşă, salvator montan + câine, au parcurs, tot în această perioadă, stagii de formare şi de reatestare la cabana Capra din masivul Făgăraş, al caror sef de scoala a fost Ion Sanduloiu , seful serviciului Salvamont Arges.

Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean sau local al echipei din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “debutant” , “aspirant” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susţinerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani.

Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate a nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor doua mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră, contribuţia noastră în acest domeniu fiind recunoscută şi apreciat, România fiind ţara care a reglementat prima aceasta profesie la nivel european.

Pe lângă corpul de instructori, monitori , evaluatori ai Salvamont România la buna desfăşurare a acestor sesiuni de formare profesională si-au adus contribuţia Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă , Centrul de pregătire SMURD, care au asigurat pregătirea medicală, Inspectoratul General pentru Aviaţie, pentru cursurile de salvare cu elicopterul şi Clubul Sportiv Petroşani care a gazduit evenimentul în baza sportivă din staţiunea Parâng.