O întâlnire de suflet cu veteranul Ana Popovici – o doamnă cu adevărat specială din comunitatea Vulcanului

Home Educație O întâlnire de suflet cu veteranul Ana Popovici – o doamnă cu adevărat specială din comunitatea Vulcanului
O întâlnire de suflet cu veteranul Ana Popovici – o doamnă cu adevărat specială din comunitatea Vulcanului

Nu încape nici o îndoială că, în rândul femeilor speciale care merită din plin aprecierile noastre (mai ales) în această zi specială dedicată DOAMNELOR, un loc aparte îi revine doamnei ANA POPOVICI din Vulcan.

La prima vedere, Ana Popovici pare doar o distinsă nonagenară care, în ciuda vârstei, este la fel de vivace și la fel de spirituală ca la… 20 de ani. Puțini sunt însă cei care știu că, la cei 91 de ani ai săi, doamna Ana Popovici este singurul veteran de război aflat în viață din municipiul Vulcan. Cel care ne-a dezvăluit acest amănunt, esențial în povestea de viață a doamnei Ana Popovici, este chiar primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. În calitatea sa de Președinte al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”, primarul Gheorghe Ile și-a propus ca, în anul Centenarului Unirii, doamnei Ana Popovici să i se acorde atenția pe care o merită pentru tot ceea ce, în vreme de război dar și de pace, a făcut pentru națiunea română.

”Puțini mai sunt astăzi oamenii care știu ce a însemnat și ce înseamnă, cu adevărat, dragostea de neam și dragostea de țară. Așa cum puțini mai sunt astăzi care au trăit aievea cele mai importante momente ale istoriei nației române din ultimul secol. Doamna Ana Popovici, ultimul nostru veteran de război de la Vulcan, este unul dintre acești oameni. Este unul dintre oamenii-exemplu ai comunității noastre locale, fie și prin faptul că a avut puterea de a trece prin război și pace, prin vremuri grele dar și prin vremuri frumoase, dar și pentru că reprezintă, pentru noi toți, un adevărat erou în viață în acest prețios an al Centenarului României Mari”, ne-a declarat primarul Gheorghe lle.

La dispoziția primarului Gheorghe Ile, o delegație a Serviciului Public de Asistență Socială compusă din doamnele Dana Atodiresei și Irina Magdalena Pavel, cărora li s-a alăturat subsemnatul, am vizitat-o pe doamna Ana Popovici acasă, în micuțul dar frumosul său apartament de undeva dintr-un bloc de pe Centrul Vechi al Vulcanului. Ne-a primit cu bucurie, cu sărutări și cuvinte calde, declarându-se bucuroasă de oaspeți și mulțumind pentru florile și cadoul simbolic ce i-au fost oferite, cu drag, de autoritățile locale, cu prilejul Zilei Intenaționale a Femeilor.

Ne-a impresionat prezența de spirit a doamnei Ana Popovici, povestea sa de viață dar și dragostea și atenția de care se bucură din partea nepoatei sale Viorica Ghighi, care o îngrijește ca pe propria sa mamă. Ana Popovici, deși a avut o viață frumoasă alături de soțul său, nu a avut parte de copii. A avut însă nepoți dragi, copii ai surorii sale. După plecarea din această lume a soțului și surorii sale, doamna Ana Popovici a rămas în grija nepoatei sale. ”Ne bucurăm să o avem alături de noi, în familie, pe mătușa noastră și, trăind împreună, o iubim și o îngijim ca pe mama”, ne spune Viorica Ghighi.

Dumnezeu a răsplătit-o pe doamna Ana Popovici cu sănătate și cu bucuria de a avea alături oameni dragi. Sentiment cu care ne-a primit și pe noi, cei care am vizitat-o în preajma Zilei de 8 Martie, convinși fiind de faptul că Ana Popovici este un simbol al acestei zile speciale. Pentru vulcăneni și nu numai pentru aceștia.

Nu ne-a vorbit despre ea, ci și-a dorit să ne transmită gânduile sale bune, mulțumindu-ne pentru atenție și urându-ne doar sănătate, fericire și viață lungă. Urări pe care i le întoarcem cu drag și mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat prilejul de a trăi sentimentul că, de 8 Martie, la Vulcan, am cunoscut o doamnă cu adevărat specială: DOAMNA ANA POPOVICI.

La mulți ani, stimată doamnă !