Soluții pentru remedierea problemelor din minerit și energie analizate după greva de la Mintia

Home Economie Soluții pentru remedierea problemelor din minerit și energie analizate după greva de la Mintia
Soluții pentru remedierea problemelor din minerit și energie analizate după greva de la Mintia

Miercuri, 14 martie 2018, la Prefectura Hunedoara a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Guvernului României, conducerea Instituției Prefectului – județul Hunedoara, administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi conducerea Sindicatului „Muntele” din Valea Jiului.

La ședință au luat parte dl. Viorel Ștefan, viceprim-ministru, dl. Anton Anton, ministrul energiei, dl. Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, conducerea Sindicatului “Muntele”, dl. Darius Câmpean, președinte, dl. Alin Sîn, președinte executiv și dl. Dorin Vezure, secretar general. Din partea Complexului Energetic Hunedoara au fost prezenţi dl. Stamin Ion Purcaru, preşedintele consiliului de administraţie, dl. Nicolae Pătrăşcoiu, membru al consiliului de administraţie, dl. Viorel Stancu, director general, dl. Aurel Niculescu, director Direcția Energie şi d-na Ioana Arvunescu, director economic.

Discuțiile au vizat problemele principale cu care se confruntă mineritul și sectorul energetic din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Reprezentanții Sindicatului “Muntele” și-au manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că drepturile salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă al angajaților CEH riscă să nu fie plătite la timp, pe data de 30 martie. Ei au cerut sprijinul guvernanților cu privire la rezolvarea a patru probleme stringente care generează la acest moment tensiuni:

1. Asigurarea serviciilor de sistem de care beneficiază şi după data de 15 martie 2018, când expiră contractul actual;

2. Adoptarea unei hotărâri de guvern care să permită acordarea ajutorului de stat necesar Minelor Lupeni și Lonea;

3. Asigurarea serviciilor de interes economic general (SIEG) pentru grupurile energetice pe cărbune;

4. Prelungirea funcționării minelor Lupeni și Lonea, cu ajutor de stat, și după anul 2018.

Aceste cereri sunt justificate de încasările reduse ale CEH din piaţa de energie, încasări care nu pot acoperi singure plata drepturilor salariale.

Conducerea CEH a confirmat că încasările din vânzarea de energie electrică nu sunt suficiente şi se completează cu încasările din servicii de sistem şi cu ajutorul de stat.

Anton Anton, ministrul energiei, a arătat că la Ministerul Energiei este în curs de elaborare Strategia Energetică a României, în care nu se va renunţa la producţia de energie electrică pe cărbune. Se prevăd, de asemenea, programe de investiţii pentru menţinerea mai multor grupuri energetice la Termocentrala Mintia.

Viorel Ştefan, viceprim-ministru al Guvernului a prezentat măsurile pe termen scurt inițiate: promovarea hotărârii de guvern pentru prorogarea termenului de contractare a serviciilor de sistem până la 15 noiembrie 2018, când se trece la programul de iarnă şi a hotărârii de guvern pentru ajutor de stat la minele Lupeni și Lonea, hotărâre care se află pentru avizare la Ministerul de Finanţe. Pe termen lung, problemele CEH ţin de strategia energetică a României, care este în curs de elaborare.

În continuare, discuţiile s-au purtat la sediul Sucursalei Electrocentrale Deva-Mintia a CEH, cu participarea conducerii sucursalei, a Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara şi a Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva-Mintia. În urma discuțiilor a rezultat un memorandum semnat de Viceprim-ministrul Viorel Ștefan, Ministrul Energiei, Anton Anton și reprezentanții celor două sindicate. În memorandum sunt consemnate următoarele:

1. Iniţierea demersurilor pentru asigurarea veniturilor necesare achitării contribuţiilor sociale, inclusiv a celor restante.

2. Redactarea unui nou Memorandum prin care se va înfiinţa un Comitet interministerial în vederea identificării soluţiilor pentru problemele Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. (stabilirea strategiei de dezvoltare a Societăţii, menţinerea în funcţionare a unor grupuri energetice de la termocentrala Mintia, având în vedere inclusiv prevederile OUG nr. 22/2015).

3. Reprezentanţii sindicatelor din Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. vor avea statut de invitat la lucrările acestui Comitet interministerial. Acest statut creează cadrul pentru susţinerea punctului de vedere privind strategia de dezvoltare a Societăţii şi viitorul Termocentralei Mintia.