Festivalul schiorilor veterani de la Straja, între spectacol și bucuria adevăratelor serbări ale zăpezii

Home Reportaj Festivalul schiorilor veterani de la Straja, între spectacol și bucuria adevăratelor serbări ale zăpezii
Festivalul schiorilor veterani de la Straja, între spectacol și bucuria adevăratelor serbări ale zăpezii

Chiar dacă în multe staţiuni turistice din România se organizează competiţii de schi pentru veteranii sportului alb, nu cred să existe una care să se bucure de atât de mult succes precum “Cupa Veteranilor” de la Straja.

Organizată fără întrerupere încă din primii ani de viaţă ai acestei frumoase zone turistice din Valea Jiului (acum aproape 50 de ani), “Cupa Veteranilor” marchează, de obicei, finalul sezonului turistic de iarnă de la Straja, deseori ea desfăşurându-se pe un ultim petec de zăpadă de pe pârtia de slalom de la Straja. Anul acesta însă, cei peste 100 de schiori care s-au înscris la startul competiţiei organizate de Asociaţia Veteranilor, Cabana Montana şi Salvamont Lupeni, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiul Lupeni, dar şi al unor generoşi sponsori, au avut parte de zăpadă din belşug. Aşa se face că ceea ce, de obicei, era doar o simbolică întrecere a schiorilor veterani, anul acesta a fost un adevărat maraton al sporturilor de iarnă. Concurenţii veterani, laolaltă cu cei ceva mai tineri, au putut să se întreacă atât la slalom, cât şi la ture pe schiuri, aşa cum din concurs nu a lipsit nici haioasa probă de coborâre pe doage.

 ”De 47 de ani încoace, la Straja are loc această frumoasă competiție dedicată veteranilor schiului. Am avut și în acest an foarte mulți concurenți, în mod special din Valea Jiului, dar și din alte zone ale țării și chiar din Austria și Germania, care au participat la această frumoasă sărbătoare a muntelui. E păcat că din motive de organizare, nu putem primi decât cel mult 170 de participanți la acest eveniment, cu toate că interesul este mult mai mare. De obicei, Cupa Veteranilor marchează finalul sezonului competițional de la Straja, dar anul acesta avem încă zăpadă de peste un metru, așa că sperăm că sezonul de schi se va prelungi până după Paști”, a declarat Emil Părău.

Pe lângă cele câteva zile de mare angajament pe pârtie, “veteranii” muntelui, reuniţi la Straja au avut parte, ca de fiecare dată, și de o reuşită petrecere cu costume de carnaval și cu bună dispoziție la maxim, aşa cum numai adevăraţii montaniarzi ştiu să o desăvârşească, în atmosfera clasică a cabanei de munte.

Dincolo de ierarhii, de campioni sau ghinionişti, la “Cupa Veteranilor” nici în acest an, nimeni nu a avut de pierdut. Cei care s-au clasat pe podiumul competiţiilor, au avut parte din partea organizatorilor de cupe, diplome, plachete şi medalii, iar cei care nu au urcat pe podium s-au putut bucura de câteva ture de schi pe cinste pe pârtiile din Straja şi de aplauzele publicului; cei care au privit “bătălia” veteranilor de pe margine au avut parte de un spectacol demn de toată admiraţia, iar organizatorii au avut, la rândul lor, satisfacţia de marca încă o dată finalizarea cu succes a celei mai populare reuniuni a schiorilor veterani din România.

Interesul pentru sărbătoarea veteranilor schiului din Straja este unul din ce în ce mai mare. ”Dacă am putea să răspundem tuturor celor care se arată interesați de acest eveniment, am avea nevoie cel puțin de dublarea locurilor disponibile în prezent. Reușim, iată de 47 de ani, să menținem viu spiritul acestui eveniment, pentru că schiorii veterani au fost, sunt și vor fi mereu tineri în sprit și la fel de vivace atât pe pârtie cât și la petrecerile din cabană”, spune dr. Edmund Iosa, organizatorul ediției din acest an a Cupei veteranilor de la Straja.

Anul acesta, Primăria și Consiliul local Lupeni au fost parteneri mai mult decât generoși ai acestui regal sportiv din Straja. ”Mă bucur foarte mult de reușita acestui eveniment, așa cum mă bucur de tot ceea ce am reușit să facem anul acesta pentru a creiona un sezon de schi excelent în stațiunea Straja. Cupa Veteranilor este importantă pentru noi toți, nu doar pentru spiritul deosebit pe care-l aduce și al prieteniei care-i definește pe veteranii schiului, ci și pentru că este, în cele din urmă, întâlnirea oamenilor care au pus bazele stațiunii Straja. Eu vreau să-i felicit, în mod deosebit, pe toți cei care au concurat astăzi, indiferent de vârstă și care au făcut un frumos spectacol pe pârtie, așa cum vreau să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment de excepție”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Dacă, dincolo de cuvinte, nu ne credeţi pe cuvânt că la Straja, ”Cupa Veteranilor” a fost și în anul 47 o sărbătoare de zile mari, vă invităm să vă convingeţi singuri despre ce şi cum s-a întâmplat zilele acestea în Straja, savurând câteva excelente imagini surprinse de fotgrafi amatori și profesioniști, fotografii care se regăsesc din abundență, în aceste zile, pe rețelele de socializare, unde, firesc, culeg mii și mii de aprecieri. Cărora ne alăturăm și noi, cu tot respectul față de veteranii schiului montan din Valea Jiului.

 

Foto: Complex Montana. Vedeti mai multe imagini de la Cupa veteranilor 2018 pe pagina de facebook Complex Montana.