Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero a avut întâlniri emoționante cu românii din Spania

Home Politică Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero a avut întâlniri emoționante cu românii din Spania
Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero a avut întâlniri emoționante cu românii din Spania

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, va efectua o vizită în Regatul Spaniei în perioada 13 – 16 aprilie.

În prima zi a întrevederii sale cu autoritățile din Spania, ministrul Natalia-Elena Intotero, a lansat propunerea semnării unui memorandum de colaborare între România și Regatul Spaniei, pentru a putea fi mai aproape de românii din Regat. Demnitarul a făcut propunerea în cadrul întrevederii pe care a avut-o vineri, 13 aprilie, la Madrid, cu cu Marina del Corral Tellez, viceministru, secretar general pentru imigrație și emigrație din cadrul Ministerului Muncii şi Securităţii Sociale din Spania.

În cadrul întâlnirii, ministrul a mulțumit pentru sprijinul acordat comunității românești din Spania, dar si pentru buna colaborare cu Ambasada României în Regat.

Natalia Intotero s-a referit la rolul MRP, strategiile si programele aflate in derulare, la campania “Informare acasă! Siguranță in lume!”, ce va fi lansată in luna mai, și la programele pe care Guvernul le implementează în sprijinul românilor care și ar dori să vină acasă. Ministrul a supus atenției oficialului spaniol câteva propuneri de interes. „În Spania, la Madrid, avem atașați pe probleme de muncă, afaceri interne, economie și apărare, în cadrul Ambasadei. Intenționăm să trimitem atașați și pe probleme de educație, diaspora, turism, astfel încât să fim mai aproape de români. Aș dori să vă lansez o propunere. România are în Spania a doua cea mai mare comunitate românească din diaspora. Ne-ar fi de mare folos sprijinul și expertiza dumneavoastră. Astfel, vă invit în România pentru semnarea unui memorandum de colaborare”, a declarat Natalia Intotero.

Viceministrul Marina del Corral Tellez a acceptat propunerea unui memorandum, precizând că cele două țări au multe in comun, mai ales in contextul comunității de români din Regat, dar și a comunității spaniole in România, și a salutat preocuparea demnitarului român pentru informare.

Pe durata vizitei sale în Spania, ministrul Natalia Intotero a avut și o serie de întrevederi cu reprezentanți ai comunităților de români din mai multe regiuni ale acestei țări. Una dintre cele mai emoționante întâlniri de acest fel a avut loc la o școală în care se predarau și cursuri în limba română din Madrid. ”În Madrid, copiii români sunt încântați să participe la cursurile de limba română. M-am bucurat să-i aud vorbind și cântând românește”, a descris experiența trăită la Madrid, Natalia Intotero.

Aceasta a avut întâlniri și cu românii care și-au croit succesul în Spania. ”Cosmin trăiește de mai bine de 15 ani în Spania. Are o afacere în Castellion și este apreciat de comunitate. Mi-a spus că oriunde ar fi, poartă România în suflet. Apoi, Manuel Paduraru este primul străin ales consilier municipal. Și este român. Are proiecte frumoase pentru comunitatea de români din Castellion care este foarte bine integrată. Avem români frumoși și buni! Ori de câte ori îi voi întâlni, voi impartasi povestea lor de succes!”, spune ministrul Natalia Intotero.

Numărul rezidenților români din Spania este de 1.030.054, conform datelor oficiale publicate la finalul anului 2017 de către Observatorul Permanent de Imigraţie spaniol. Se înregistrează, astfel, o creștere de 2,4% față de anul precedent.