Natalia Intotero: ”Comunitatea românească din Spania reprezintă un vector al relațiilor bilaterale strategice dintre cele doua țări”

Home Administrație Natalia Intotero: ”Comunitatea românească din Spania reprezintă un vector al relațiilor bilaterale strategice dintre cele doua țări”
Natalia Intotero: ”Comunitatea românească din Spania reprezintă un vector al relațiilor bilaterale strategice dintre cele doua țări”

Delegația Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în Regatul Spaniei, delegație condusă de ministrul Natalia Intotero a avut astăzi, 14 aprilie, o întrevedere oficială cu primarul orașului Castellon de la Plana, d-na Amparo Marco Gual, precum și cu mediul asociativ românesc din comunitatea Valenciană.

Nivelul ridicat de integrare al comunității românești locale, care nu este doar cea mai numeroasă comunitate de străini, dar și cea mai bine articulată și integrată din provincia Castellon a reprezentat un subiect important de discuție pe agenda zilei. Comunitatea românească din Spania reprezintă un vector al relațiilor bilaterale strategice dintre cele doua țări, bazată şi pe interesele comune legate de prezenţa în Spania a celei mai numeroase comunități de străini din afara granițelor.

Potrivit informațiilor oficiale, numărul românilor rezidenţi în Castellon de la Plana este de aproximativ 18.000 – 20.000 de persoane, iar în provincia Castellon de cca. 52.000 persoane. Fiind vorba de o comunitate tânără şi benefică, aproape 90% dintre românii de aici au între 16 şi 64 de ani.

„I-am mulțumit doamnei primar pentru sprijinul acordat comunității românești, pentru colaborarea pe care o are cu autoritățile române în cadrul parteneriatului de înfrățire cu Târgoviște. MRP acordă o atenție deosebită programului „Centenar prin Înfrățire”, tocmai pentru că este o modalitate prin care autoritățile din România pot fi mai aproape de românii noștri plecați din țară. Castellion este un exemplu de bună practică în acest sens”, a declarat ministrul MRP, Natalia Intotero.

De altfel, demnitarul român și-a exprimat speranța că apropiata vizită a primarului din Castellion  de la Plana la Târgoviște (programată pentru data de 16 aprilie 2018) va aduce noi elemente pentru colaborarea dintre orașele înfrățite Castellon de la Plana și Târgoviște.

Tot astăzi, ministrul Natalia Intotero s-a întâlnit și cu mediul asociativ românesc din comunitatea Valenciană. În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită a fost acordată modalităților prin care Guvernul României, prin intermediul MRP, poate augmenta atât demersurile de sprijinire a comunității românești aflată în Peninsula Iberică, cât și oportunitățile puse la dispoziție de minister prin finanțări nerambursabile pentru proiecte dedicate păstrării și promovării identității românești. „Munca acestor oameni este foarte importantă și cei mai mulți fac lucruri frumoase cu multă dragoste pentru România. Ei sunt ambasadori ai țării noastre și i-am asigurat de tot sprijinul nostru. Am întâlnit oameni care vor să dea ceva înapoi Romaniei, ceea ce este extrem de emotionant”, a declarat ministrul Natalia Intotero.

Vizita delegației MRP în Regatul Spaniei continuă și în zilele următoare.